Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sämre tider syns också i Hangö hamn – stuveribolag tror läget blir bättre i vår

Kryssningsfartyg i en hamn.
Bildtext Hamnoperatören, stuveribolaget Euroports Hanko, hoppas på en bättre framtid så allt mera varor rör sig genom Hangö hamn. Arkivbild.
Bild: Sofia Kajander / Yle

Tongångarna hos olika företag i Finland blir allt mera pessimistisk. Hamnoperatören Euroports Hanko i Hangö har också märkt av konjunktursvängningen.

Drygt 1 160 företag i Finland svarade på Centralhandelskammarens förfrågan i december om den ekonomiska utvecklingen. Resultatet är svagare jämfört med de undersökningar som Centralhandelskammaren genomfört tidigare i år.

Endast 20 procent av de tillfrågade såg optimistiskt på den egna branschen. Det är ökade kostnader och ett tryck på att höja lönerna som försvagar lönsamheten, så mer än 40 procent uppskattar att lönsamheten inom deras företag kommer att minska nästa år. Det är särskilt inom handel och byggbranschen som stämningen beskrivs som pessimistisk.

Resten av dem som svarade ansåg att situationen i den egna branschen var normal.

Varuflödet bromsades upp i Hangö

Hamnoperatören Euroports Hanko i Hangö har också märkt av konjunktursvängningen. Euroports Finland köpte stuveribolaget Hangö Stevedoring i början av året.

”Det första affärsåret var mycket bra, men för mindre än två månader sedan märkte vi att varuflödet bromsades upp”, säger Euroports Hankos försäljningschef Göran Eriksson i ett pressmeddelande.

Mindre stål, papper och kartong

Till exempel exporten av stålprodukter har minskat tydligt under hösten. Även exporten av papper och kartong har minskat den senaste tiden.

”Inom importen, där konsumtionsvaror dominerar, så visar prognoserna på en minskning. Men vi förväntar oss att det tar fart under våren”, säger Göran Eriksson.

Källa: Pressmeddelande från Västra Nylands handelskammare