Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stora prisvariationer på bränsle i Österbotten: ”Först måste man fråga, varför är det så dyrt på andra ställen?”

En kvinna med svart jacka står vid en tankstation med en snötäckt bil i bakgrunden.
Bildtext Ingen kan sälja bränsle med förlust, men det är ojuste att maximera sin vinst i kristider, säger servicestationsföretageren Rebecca Nylund i Pedersöre.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Höga bränslepriser ökar intresset att jämföra mackarna. Några uppstickare på landet vill utmana storkedjorna i städerna. ”Lyckas vi pressa priset i Österbotten, har vi nått vårt mål”, säger man på ett nystartat aktiebolag.

Bilberoendet i Österbotten gör att många har stenkoll på bränslepriserna. I takt med att summan för att fylla tanken stigit, har också intresset att jaga billigare bränsle ökat. I flera byar i Österbotten har man insett att ett förmånligare bränsle är ett vinnande koncept, både för bilisterna och tankstationerna.

– Vi har kört med samma koncept sedan vi började för 14-15 år sedan, säger Rebecca Nylund, som driver en tankstation i Pedersöre.

Hon säger att idén har varit att ta en mindre vinst på bränslet och i stället försöka locka fler kunder som kanske också nyttjar andra av stationens tjänster och produkter.

– Men vi har alltid gjort vinst. Och säljer vi mera, gör vi större vinst, men utan att ruinera kunderna. Men jag tycker det är fel tänkt av flera av de andra stationerna att försöka maximera vinsten per liter, speciellt i dessa kristider, säger hon.

Fri marknad och fri prissättning

Rebecca Nylund får ofta frågor kring prissättningen av bränslet. Många kunder utgår från att det är toppstyrt, men så är inte fallet.

– Vi köper inte till ett pris och säljer ut till ett högre pris, men hur mycket betalt vi tar per liter avgör vi själva, precis som med vilken annan produkt som helst, säger Nylund.

Hon säger sig i princip vara tveksam till politisk inblandning i privat affärsverksamhet. Samtidigt anser hon att det krisartade läget nu skulle fordra någon form av reglering.

– Jag tycker nog att staten på något sätt kunde begränsa hur stora vinster man kan ta ut av bränsleförsäljningen, säger Rebecca Nylund.

Vid pumparna är det konstant bilar som fyller tankarna. Och Frank Stenman är en av dem som noterat att macken i Purmo ofta hör till de billigare i trakten. Han kör inga omvägar för att tanka, men passar ofta på att fylla på bränsle i byn.

– Jo, jag har nog märkt att det ofta är billigt här, men jag har inte funderat så mycket på varför priserna varierar så mycket mellan olika stationer. Men det är inte alltid samma ställen som är dyra, säger han där han fyller på diesel.

Två män med grå tröja och svart munkjacka stitter i ett kontor med grå väggar.
Bildtext Redan första året lyckades vi fördubbla omsättningen från vår målsättning, så det har gått över förväntan, säger företagarna Tobias Wik och Herrman Fleen.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

En annan by som utmärkt sig med billigt bränsle är Munsala i Nykarleby. Butiken som förr sålde bränsle upphörde, men tanken att återupprätta försäljningen togs av några lokala entreprenörer som ville försöka sig på ett nytt koncept.

– Vi samlade kring 50 bybor som köpte in sig i ett aktiebolag. Med det kapitalet kom vi igång och startade upp verksamheten med den gamla macken, säger Tobias Wik.

Vinst trots minimerad marginal

Förutom själva servicen, att tillhandahålla bränsle åt både bilister och jordbruk i byarna runtom, ville man sälja bränslet billigt.

– Vi räknade ut hur många cent vinst vi behöver per liter för att få det att gå runt, då det behövs en viss buffert för reparationer och omkostnader, och det har räckt till och även genererat vinst, säger Wik.

Herrman Fleen, som också är entreprenör och verksam i bränslebolaget, säger att idén med att vara uppstickare är att visa att det går att verka inom branschen på en liten skala och förhoppningsvis sätta press på andra återförsäljare i Österbotten.

– Lyckas vi pressa ner priserna också någon annanstans, så har vi lyckats, säger han.

Efter ett år av verksamhet, har man sett omsättningen fördubblas på kvartalsbasis, så redan nu har man nått dubbel nivå av den målsättning man startade med.

Många har frågat om vi vet vad vi håller på med

Herrman Fleen, företagare

En utmaning idag är att tankarna är för små för att tillgodose hela behovet.

– Men vi hoppas börja få tätare leveranser från nästa år, så vi inte säljer slut på bränslet varje vecka, säger Fleen.

Växt över förväntan

Även om ett aktiebolag har som målsättning av att göra så mycket vinst som möjligt, ser initiativtagarna till andelslaget att ägarbasen inte har några stora förväntningar på avkastning av sitt kapital.

– De är nöjda över att det säljs bränsle i byn och dessutom är det billigt, säger Fleen.

– Men nog var det många som frågade sig om vi vet vad vi håller på med, säger Wik och skrattar.

Enligt de båda företagarna vore det möjligt att driva samma affärsidé var som helst.

– Om bara viljan finns så, säger Fleen.

De vill inte uttala sig om varför prisbilden på bensin och diesel ser ut som den gör på de stora kedjorna, men vidhåller att de inte köper in bränslet billigare än någon annan.

– Nej, troligen då dyrare, eftersom det handlar om mindre mängder.

På kedjan de representerar har man förväntats över framgången med försäljningen i byn. Att sälja billigt men i stora mängder verkade som ett oväntat framgångsrikt koncept.

– Vi har inga konkreta planer på att expandera. Närmast då så att det kunde komma någon mer serviceform kring tankstationen, som ett café eller något dylikt.

Även om macken idag servar fler än byns egna invånare, tror företagarna inte att trafiken till Munsala är speciellt stor enbart för bränslets skull.

– Men jag tror att många lägger om rutten, så de åker här via för att tanka, i stället för att köra längs riksvägen, säger Wik.