Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa katthus fick ett extra arbetsrum tack vare donationer: “Vi är väldigt nöjda och glada”

Personlighet på Lovisa katthus.
Bildtext För stunden bor tio katter i Lovisa katthus, de flesta av dem behöver ännu tid och tålamod för att bli sällskapskatter.
Bild: Yle/Benjamin Helling

I våras samlade Lovisa katthus in pengar för att kunna förbättra sina byggnader i Kuggom. Insamlingen resulterade i 6 570 euro från kattälskande privatpersoner.

För den pengen har katthuset kunnat bygga en ordentlig farstu till katthuset. Förut fick knappt två personer rum i den lilla tamburen.

– Nu ryms flera personer och transportburar samtidigt. Dessutom har vi fått flera hyllor för förvaring och ett skrivbord som vi kan göra kontorsjobb vid, berättar Ann-Sofi Sjögård som är ordförande för Lovisa katthus styrelse.

Hon berättar att det nya rummet fungerar jättebra och alla frivilliga är väldigt nöjda och glada. Det underlättar helt enkelt vardagen.

En hund ligger framför den nya farstun på Lovisa katthus.
Bildtext Katthusets vakthund Hatchi utanför den nya farstun. Det nya rummet är ungefär sex kvadratmeter stort.
Bild: Ann-Sofi Sjögård / Privat

Under den mest kritiska delen av byggandet var kattläget lyckligtvis lugnt. Det betyder att de få katter som bodde i katthuset kunde flyttas till andra byggnader så att byggaren kunde jobba på utan att stressa invånarna.

De sista delarna, det vill säga trappan och strömmen fixades under hösten.

Lite pengar finns fortfarande kvar för att fixa isoleringen i ett par av de andra byggnaderna på gården, men det var ett projekt som föreningen inte hann inleda innan huset blev fullt av hemlösa katter på hösten.

– Vi återkommer till det under våren eller sommaren om vi lyckas hålla barackerna tomma en längre tid, säger Sjögård.

hus med katter
Bildtext På den här bilden från 2015 ser man hur liten tamburen till vänster i bilden verkligen var. Katthuset finns i en gammal bastubyggnad.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Just nu finns tio katter i katthuset, och de bor i de byggnader som har bättre isolering. Det här är också för att spara på elen.

Under hösten fick Lovisa katthus också en annan betydande donation av ingen mindre är rockartisten Michael Monroe som erkänt att han är en stor kattvän.

– Ett gäng kändisar från Åbo hade fått välja vart en större summa pengar skulle gå, och Michael Monroe valde att donera 1 000 euro till oss via kampanjen Auttamisesta arkea. Det var en trevlig och stor överraskning, säger Sjögård.

Troligen kommer den summan att gå till veterinärkostnader.

Lovisa katthus behöver pengar för en renovering: "Våra byggnader är gamla – bland annat farstun behöver förstoras"

5:22

Diskussion om artikeln