Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa fick sitt första cykelgarage vid järnvägsstationen

Cykelgarage med glasväggar framför järnvägsstationen i Vasa.
Bild: Ilari Rautiainen / Vasa stad

Ett cykelgarage med glasväggar har byggts framför järnvägsstationen i Vasa. I garaget finns plats för 156 cyklar. Parkeringen är gratis och fungerar med en mobilapp.

Av garagets 156 cykelplatser är 76 för normala cyklar, 76 är för cyklar med breda däck och 4 för lastcyklar. Cyklarna parkeras i två våningar och cykeln lyfts till andra våningen med hjälp av en gasfjäder.

Garaget är drygt 150 kvadratmeter stort och kameraövervakat.

− Enligt våra uppgifter är detta Finlands första helt automatiserade cykelgarage i sitt slag. I Umeå har ett liknande garage varit i bruk redan en tid, säger projektingenjör Samuli Huusko i ett pressmeddelande.

Cykelgaraget har en stomme av stål och väggarna är av säkerhetsglas. Inne i garaget finns inga stolpar.

− Cykelgaraget är en del av utvecklandet av cykel- och gångtrafiken i Vasa. Det bidrar till att främja cyklingsmöjligheterna i Vasa samt förbättra stadsbilden och således även centrums attraktionskraft, säger Huusko.

Säker parkering i centrum

Cykelgaraget finns vid järnvägsstationen i norra ändan av stationsparken.

Enligt staden har invånarna länge önskat sig ett låst utrymme i centrum där man tryggt kan lämna sin cykel.

− Vi vill erbjuda trygg cykelförvaring, bland annat för dem som reser med tåg. Det är endast användare som har registrerat sig som kommer in i garaget. Cyklarna kan låsas fast i cykelställ i garaget, där det även finns kameraövervakning för att förhindra stölder, säger Huusko.

Det är gratis att parkera sin cykel i garaget.

− Än är inte riktigt alla egenskaper i bruk, och det kan förekomma mindre brister till exempel i platsbokningssystemet. Till en början öppnar vi garaget på försök för att få erfarenheter i praktiken av hur det fungerar och respons av användarna. Som det ser ut nu kommer garaget att öppnas med full effekt i januari, säger Huusko.

Cykelgaraget kostade totalt cirka 500 000 euro och staden har fått statsbidrag för garaget som en del av Vasas utvidgade promenadcentrumprojekt.

Diskussion om artikeln