Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fluorsoppan blev ett praktfiasko för längdåkningen: Förbudet stampar på stället – Martin Norrgårds kalkyl visar de tunga kostnaderna för lagen

Skida vallas.
Bildtext Fluorförbudet har blivit en evighetsfråga för Fis.
Bild: Tomi Hänninen

Fluoret borde ha varit borta från spåren för länge sedan. Men i stället är tidshoristonten för Fis fluorförbud fortfarande grumlig – samtidigt som landslagen redan fått ta en miljonsmäll.

Det var under hösten 2019 som Internationella skidförbundet Fis bestämde sig för att förbjuda fluorvallan.

Förbudet skulle träda i kraft ett år senare. Nu har det hunnit gå tre år – och inget har förändrats.

På den absoluta toppnivån krävs det fortfarande fluorvalla under skidorna för att klara sig.

– Fluorförbudet är Fis överlägset sämst genomförda process som jag varit med om, säger tyska förbundets teknologiansvarig Karlheinz Waibel till Yle Urheilu.

Hos landslagen har den utlovade förändringen märkts på ett ställe. I plånboken.

Svårt att övervaka

Vad är det då som gör att processen trampar vatten?

Orsaken är att Fis fastställde ett förbud utan att veta hur det ska övervakas. På tre år har man inte lyckats få fram en pålitlig testapparatur.

Det har inte hindrat dem från att skjuta upp förbudet med endast ett år i taget. Samtidigt har dödläget gett upphov till tilläggskostnader på hundratusentals euro för landslagen.

Lagen har nämligen tvingats till förberedelser för en verklighet utan fluorvalla. I Tyskland betydde det att man utöver det normala arbetet hade två anställda som jobbade med att undersöka och testa fluorfri valla.

– Mellan 130 000 och 140 000 euro, menar Waibel att förbudet i nuläget kostar hans förbund på årsnivå.

Dyrt också för Finland

Tyska förbundet har dessutom köpt två apparater för att kunna testa fluorförbudets pålitlighet. Det har man inte gjort i Finland – men kostnaderna är ändå på en sexsiffrig nivå.

– De första åren krävde mellan 50 000 och 100 000 euro. Nu rör vi oss på 20 000–50 000 euro på årsnivå. Spridningen är stor och framtiden är höjd i dunkel, säger skidförbundets verksamhetsledare Ismo Hämäläinen.

Både Waibel och Hämäläinen önskar att Fis skulle ta en timeout med förbudet. Finlands tidigare servicechef Martin Norrgård påminner om att summorna i Norge dessutom är på en helt annan nivå än de som nämnts ovan.

Norrgård synar bottnet på en skida
Bildtext Martin Norrgård fungerade som Finlands vallachef under säsongen 2020/21.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Norrgård basade över vallateamet under en tid då förberedelserna inför den nya fluorfria verkligheten åt en betydande del av budgeten.

Norrgårds uppskattning av kostnader relaterade till fluorförbudet år 2020

  • Anställdas arbetstimmar, sommar och höst: 6 000 €

  • Anställdas arbetstimmar, tävlingssäsong: 9 600 €

  • Servicechefens arbetstimmar: 5 000 €

  • Annat: 1 000 €

  • Testning av testapparatur för förbudet: 3 000 €

  • Fluorfri valla: 10 000 €

Totalt 34 600 €, vilket motsvarar 17,5 procent av budgeten på 200 000 €.

Algortimen saknas

Fis har under åren hunnit bryta samarbetet med en tysk tillverkare. Nu ligger hoppet på en amerikansk producent av mätinstrument för kemikaliehalter.

Apparaturen finns, men inte den lämpliga algoritmen.

Tjeckien leder arbetsgruppen som ska skapa förutsättningar för övervakningsapparaturens utveckling. Fis styrelsemedlem Roman Kumpost är med i arbetet.

– Det finns nya ämnen på marknaden, och dessa måste vi kunna få in i apparaturens matematiska modell. Dessa ämnen fanns det ännu inte av i fjol, berättar Kumpost.

– Om de nationella förbunden samarbetar och ger sina egna versioner av ämnena så blir vårt test pålitligt. Om alla följer reglerna och inte använder fluorvalla så finns det inga problem. Det är precis som med dopning.

Sveriges servicebuss.
Bildtext Sverige har sex heltidsanställda servicemän. Finland har inte en enda.
Bild: Tomi Hänninen

Från finskt håll har Teemu Lemmettylä varit med i fluorarbetet. Enligt honom återstår ännu en lång väg till ett pålitligt test.

Samtidigt får förbunden fortsätta att punga ut pengar. Det märks.

– Det tjeckiska serviceteamets medlemmar kom till sommarens testtillfälle för fluorapparaten i Oberhof med personbil, i vilken de också sov. Tjeckiska förbundet hade inte råd med hotell för dem, berättar Lemmettylä.

Snart klart?

Räknar man samman lagens bedömningar av extrakostnader som fluorsoppan krävt, går summan över två miljoner euro. Jämförelsevis så ligger den totala summan av prispengar i världscupen på 2,5 miljoner euro.

Kumpost litar på att testprocessen snart är fixad.

– Efter den här säsongen har vi ett beslut kring fluorförbudet. Vi kan inte skjuta upp det med ytterligare ett år. Det är inte möjligt.

Fluorvallor innehåller miljöskadliga PFAS-ämnen, så kallade högfluorerade ämnen. Miljömyndigheter strävar efter att begränsa användningen till kritiska områden, som medicinsk användning.

Timo Seppälä, forskare på Finlands miljöcentral, berättar att ett lagförslag är på gång inom EU. Det är ändå inte säkert om lagen skulle gälla också fluorvallor.

– Ett lagstiftningsförslag kunde komma tidigast kanske 2025, och lagen skulle då träda i kraft efter övergångsperioder, säger Seppälä.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus text Kolmen vuoden vatuloinnista tuli miljoonien lasku – hiihdon fluorikielto ei ole edes voimassa, mutta se on maksanut Suomellekin jo satojatuhansia, skriven av Atte Husu.

Diskussion om artikeln