Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Inte kan det onda vinna över det goda” – den vandaliserade julstigen i Hangö har byggts upp på nytt

En kvinna i vinterkläder står bredvik en juldekoration hon gjort. Det är en grankrans som hänger från en trädgren med hjälp av röda band. I kransen sitter röda tygtomtar som kvinna gjort
Bildtext Anki Holmgård med några av de många tygtomtar och juldekorationer som hon har gjort till julstigen i Hangö. De flesta har kunnat räddas och finns nu på sina rätta platser igen.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Julstigen i Hangö är räddad! Eldsjälarna bakom den redan traditionella julstigen i Casinoparken har städat upp området efter veckoslutets skadegörelse.

Det var på söndagsmorgonen (18.12) som Hangöbon Anki Holmgård fick ett telefonsamtal att någon har förstört julstigen.

– Jag åkte genast dit och såg förödelsen, det var hemskt. Nästan alla pynt hade slängts runt i skogen och elkablarna och ljusslingorna var klippta i små bitar, berättar Anki Holmgård.

Julprydnader ligger huller om buller i snön.
Bildtext Bland annat så här såg det ut på söndagen 18.12.
Bild: Anki Holmgård
En dockskåp ute i naturen, gjort av trälåda. Inne finns en massa röda tygtomtar och halmbockar. Grankvistar pryder dekorationen plus en lykta av trä. Julstigen i Hangö 2022.
Bildtext Nu har de små tomtenissarna och halmbockarna fint i sitt hem igen. Bilden är tagen två dagar senare, 20.12.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Anki säger att hon blev väldigt ledsen.

– Vi är tre eldsjälar som varit med från början och jobbat alla år för att julstigen hela tiden ska utvecklas.

De tre eldsjälarna är Anki Holmgård, Barbro Wikberg och Tapio Kekkonen. Det är åttonde året i rad den här trion jobbar frivilligt med julstigen. Sedan 2018 har Hangö scouter hjälpt till.

Röda, handgjorda jultomtar i tyg, eller kanske möss i människokläder, hänger i repstege ute i vinterlandskap. Julstigen i Hangö 2022.
Bildtext De här söta julmössen hänger igen i repstegen. Också de här tygdockorna är gjorda av Anki Holmgård.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Först tänkte Anki Holmgård att hon ger upp.

– Vi sa nog alla tre att det får räcka. Men så såg jag på sociala medier att folk skrev ”inte kan det onda vinna över det goda” och ”synd om alla barn”, så jag låg vaken på natten och tänkte att jag antingen måste komma hit för att städa bort alla prydnader eller så måste vi rädda dem och placera tillbaka dem så gott det går.

Julstigen i Hangö har räddats men ljusslingorna gick inte att reparera

8:51

Tillsammans med Barbro Wikberg städade Anki Holmgård upp julstigen. Det mesta av juldekorationerna gick att reparera.

En handgjord tygtomte ute i vinterlandskap. Tomten står bakom en gammaltida kälke. På kälken ett julpaket av juteväv med röda band och grankvist.
Bildtext Jultomten är rustad för töväder och halka när han kommer med paket till snälla barn.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Lyktorna, som också låg omkull eller hade slängts runt på området, står också på rätta platser igen och det finns oljeljus eller batteridrivna ledljus i dem. Scouterna ser till att lyktorna lyser. Men på kvällen är det ändå mörkt eftersom det inte gick att reparera ljusslingorna.

En avklippt elkabel dinglar ute i naturen där det också finns några jultomtar i tyg. Fläckvis med snö.
Bildtext En avklippt elkabel hänger i luften. Elektriciteten är avstängd så det finns ingen risk för elstötar.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Elkablarna och alla ljusslingorna har köpts efterhand. Belysningen längs julstigen har planerats av Ankis man, som jobbat inom branschen, och är inget man fixar i en handvändning.

I stället välkomnar Anki Holmgård Hangöbor att komma med lyktor eller ljus till julstigen.

Stora, handsydda tygdockor som föreställer tomtar sitter på en höbal. De håller i jullykta och julpaket. Julstigen i Hangö 2022.
Bildtext Anki Holmgård vill att det ska finnas nya tomtar att visa upp varje år. De här julnissarna med fina detaljer är sydda av Anki och om reportern inte minns fel så syddes de till julstigen ifjol. De var tack och lov hela när de hittades en bit längre bort.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

– Det är helt otroligt vilket engagemang det har varit. Folk har ringt och folk har funderat hur de kan hjälpa. Det är fint om ni för hit lyktor, men jag ber om en sak; kom inte med plastdekorationer. Jag vill så hemskt gärna att den här julstigen ska förbli naturlig med gammal traditionell stil och handgjorda dekorationer.

"Jultomtar" gjorda av stående trästockar iklädda röda tomteluvor och dekorerade med ögon och en röd näsa. Föreställer en tomtekör som leds av en dirigent.
Bildtext Tomtekören med dirigent sjunger en mycket känd julsång. Notstället söndrades under veckoslutet och därför ligger papperet med noter och text på marken, men som tur är kan tomtarna sången utantill. På söndagen låg körens medlemmar lite utspridda, men nu är både basen och tenorerna på rätt plats igen.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Också naturen tackar för att man inte kommer med glitterband och annan plastdekor som lätt flyger iväg i de friska Hangövindarna och riskerar bli kvar och skräpa i skogen eller havet.

Tygdocka i snön. Man ser bara  röda byxor och yllesockor i vitt med röda hjärtan. Ska föreställa en tomtesom sprattlar i snön, med huvudet täckt av snö. Julstigen i Hangö 2022.
Bildtext Den här tomten klarade sig utan att bli slängd i skogen. Det är nämligen meningen att tomten ska ligga så här och visa sina söta yllesockor med hjärtan, också detta är design Anki Holmgård.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Julstigen i Hangö är omtyckt och populär. Till exempel ifjol hade den cirka 8 000 besökare. Vid träbron finns en sensor som räknar de som går över. Eller räknade eftersom den inte fungerar längre efter veckoslutets skadegörelse.

En kvinna i vit mössa och blå jacka står på en träbro ute i vinternatur. Hon tittar på grangirlangen som pryder broräcket. I bakgrunden kan man skymta havet och hus i Hangö centrum.
Bildtext Grangirlangerna vid träbron är tillbaka där de ska. Anki Holmgård fixar lite till.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Skadegörelsen är polisanmäld.

Julstigen i Hangö har öppet till mitten av januari.