Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dygnetruntjouren vid Jakobstads sjukhus tryggad fram till 2025

Uppdaterad 20.12.2022 17:42.
Ingång till sjukhus.
Bild: Ida-Maria Björkqvist/Yle

Social- och hälsovårdsministeriet beviljade på tisdagen fortsatt tillstånd för jouren inom primärvården vid Jakobstads sjukhus. Ett ”viktigt beslut”, enligt SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat undantagslov för dygnetruntjourer och förlossningsavdelningar till välfärdsområden.

I Jakobstad får den allmänna dygnetruntjouren tillstånd att fortsätta till den 31 december 2025.

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson är nöjd med beskedet.

”Jouren i Jakobstad är nu tryggad för de närmaste tre åren. Jouren vid Jakobstads sjukhus har fungerat med specialtillstånd från Social- och hälsovårdsministeriet sedan 2018 och det tillståndet får nu en fortsättning. Det är ett viktigt beslut, nu kan invånarna i Jakobstadsregionen pusta ut och personalen vid jouren får arbetsro”, säger Henriksson i ett pressmeddelande.

Social- och hälsovårdsministeriet kan bevilja lov för jour dygnet runt, om servicens tillänglighet och avståndet till närmaste jour förutsätter det och om invånarnas service inte kan skötas med akutvård.

För att få tillstånd till att ha jour dygnet runt krävs tillräckliga resurser och kunnande för att kvaliteten på vården och patientsäkerheten ska tryggas.

Mamma och två barn.

Klart jouren ska vara kvar, tycker invånare: ”Sjukdom frågar inte vad klockan är”

Dygnet-runt jouren i Jakobstad behöver specialtillstånd för att få fortsätta.