Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangöregattan har ny huvudsponsor – HSF: ”Det är ett gynnsamt avtal”

Två segelbåtar med personer ombord tävlar mot varandra på Hangöregattan. Det blåser och är vågor.
Bildtext Nästa regatta i Hangö ordnas den 7-9 juli 2023.
Bild: Sailpix/Erik Lähteenmäki

Hangö segelförening har en ny huvudsponsor för Hangöregattan. Rederiet Alfons Håkans har ingått ett femårigt avtal med HSF. Därmed byter Hangöregattan namn.

HSF:s kommodor Mikael Lindqvist berättar att HSF och rederiet inledde de första samtalen i juli i år. Hangöregattan hade då varit utan huvudsponsor sedan 2021. Tidigare var det koncernen Evli, som specialiserar sig på placeringar, som var huvudsponsor.

– Jag berättade på Hangöregattans prisutdelning i juli att vi saknar sponsor och på det sättet kom vi i kontakt med varandra.

I omkring tio år hette kappseglingen Evli Hangöregatta, nu är namnet Alfons Håkans Hangöregatta.

Stöd även i form av utrustning

Mikael Lindqvist vill inte berätta vad avtalet är värt, men han säger att det är gynnsamt.

– Det är svårt att få Hangöregattan att gå på plus då kostnaderna stigit allt mera under flera år. Men det innebär också stöd i form av utrustning. Det behövs mycket utrustning då man bygger banor, så som båtar och bränsle.

Vill utöka antalet funktionärer

Det är HSF som ordnar Hangöregattan tillsammans med Hangöudds segelsällskap och Ekenäs segelsällskap. Men samarbetsavtalet med Alfons Håkans går också ut på att utveckla andra kappseglingstävlingar i Hangö.

Dessutom vill man öka antalet funktionärer på ett nationellt plan, säger Mikael Lindqvist.

– Det är ofta brist på funktionärer på annat håll i landet och vi vill locka dem till Hangö för att se hur det går till på tävlingar.