Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Vårdpersonal befarar problem första lönedagen i januari: ”Värsta som kan hända är att vi glider in i ett kaos”

Vårdare hjälper äldre person att lägga sig i säng.
Bildtext 200 000 anställda flyttar över från kommunen till välfärdsområdet i samband med social- och hälsovårdsreformen vid årsskiftet.
Bild: Sampo Saikkonen / Yle

Efter årsskiftet får 200 000 finländare sin lön från en ny arbetsgivare. I Västra Nylands välfärdsområde hoppas man att allt går smidigt fredagen den 13 januari – trots att man använder samma system som i Helsingfors.

Fredagen den 13 januari är den efterlängtade dagen då många anställda får sin första lön efter jul och nyår. I Västra Nylands välfärdsområde har man förberett flytten av alla de anställdas löner till ett gemensamt lönesystem i ett och ett halvt års tid.

– Vi är alla nervösa, det är en ganska stor personal, över 9000 anställda. Problem kommer säkert att uppstå, säger personaldirektör Kimmo Sarekoski vid Västra Nylands välfärdsområde.

Vi har förberett oss för den första lönedagen i 1,5 år.

Kimmo Sarekoski, personaldirektör, Västra Nylands välfärdsområde

Lönesystemet från Sarastia som tas i bruk för hela det nygrundade Västra Nylands välfärdsområde är detsamma som Helsingfors stad tog i bruk i våras. Staden – som är Finlands största arbetsgivare – blev ökänd för sina enorma problem med löneutbetalningar.

De anställda fick felaktiga löner, inga tillägg eller kanske ingen lön alls på de utlovade dagarna. I dag, åtta månader senare, har Helsingfors fortfarande problem med att handskas med stadens 39 000 anställda.

Ingen semester för ledningen

För att personalen i Västra Nylands välfärdsområde ska få en bättre start än de anställda i Helsingfors har man lagt upp en plan. Både de anställda och deras förmän kan redan i förväg gå in och granska lönerna i systemet. Till slut ska ännu experter från löneräkningsföretaget Sarastia dubbelkolla allt och göra korrigeringar.

Personaldirektör blir intervjuad.
Bildtext Västra Nylands välfärdsområde har byggt upp ett reservsystem med extra personal och möjlighet till expressbetalning av löner på en dag, säger personalchef Kimmo Sarekoski.

Personalchefen Kimmo Sarekoski tror inte att problemen blir lika allvarliga som för grannen Helsingfors. Hälften av personalen i Västra Nylands välfärdsområde har tidigare använt det nya löneräkningsprogrammet. Dessutom valde man till skillnad från Helsingfors att också köpa expertisen från Sarastia.

Trots det kommer ledningsgruppen att vara på alerten under de kommande veckorna. Inte ens nyårsdagen blir en semesterdag.

– Jag tror vi kommer att betala nästan alla grundlöner korrekt. Men med lönetillägg kan det bli problem eller förseningar, säger Sarekoski.

Vad är det värsta som kan ske?

– Att det kommer massor av fel och att det uppstår nya fel när vi försöker korrigera dem. Sen får vi massor av respons och glider in i ett kaos. Det är möjligt men jag hoppas och tror att vi inte råkar i den situationen, säger Sarekoski.