Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny forskning avslöjar varför president Koivisto kallade hem ingermanländarna

Uppdaterad 21.12.2022 11:11.
President Mauno Koivisto sitter vid ett bord och undertecknar ett papper.
Bildtext Mauno Koivisto blev en president som vågade utmana Sovjetunionen på ett sätt som inte var vanligt i Finland. I frågan om ingermanländarna verkade Kreml trots allt vara ytterst tillmötesgående, enligt Kristiina Häikiös forskning.
Bild: Juha-Pekka Inkinen / Yle

En färsk doktorsavhandling lyfter fram att oron för att ingermanländarnas krav på autonomi satte igång processen med att flytta ingermanländare till Finland. Upp till trettiofemtusen ingermanländare emigrerade mellan 1990 och 2017.

Den 10 april 1990 kom president Mauno Koivisto med ett kortfattat besked i diskussionsprogrammet Aktuella tvåan på tv. Han ansåg att ingermanländarna uppfyllde kriterierna för återflyttning, trots att de i århundraden bott i östligaste Baltikum.

Temat avhandlades på under en minut, men uttalandet skulle trots det bli historiskt.

Ingermanländarna

De sista ingermanländska flyktingarna på väg till Finland i Paldiski hamn 18.6.1944.

Essä: Fyrtio år av tystnad - den nedtystade folkförflyttningen

Det har varit tyst om evakueringen av ingermanländarna.

Kristiina Häikiö, forskare i politisk historia, skriver i sin nya avhandling att Koivistos uttalande i tv var en katalysator för tjänstemännen att börja förbereda för mottagandet av ingermanländarna. För de flesta ingermanländarna var det ett glädjebudskap.

– Ingermanländskhet blev en eftertraktad sak, säger Häikiö.

På grund av förföljelser och trakasserier under Sovjettiden skröt man inte med att man var ingermanländare. Koivisto förändrade det här på ett ögonblick.

Redan två år tidigare hade Koivisto bestämt att alla ingermanländare som Sovjetunionen lät emigrera skulle få plats i Finland.

Men framträdandet i Aktuella tvåan kom ändå som en överraskning, som mynnade ut i att tiotusentals flyttade ”tillbaka” till Finland.

Nedan kan du se ett klipp ur programmet.

President Koivisto i intervju år 1990 - Spela upp på Arenan

Varför tänkte Koivisto på just ingermanländarna?

Inom främst akademiska kretsar har man i åratal frågat sig varför Koivisto var så intresserad av just ingermanländarnas sak? En orsak kan ha varit rent humanitär, en annan att det behövdes arbetskraft i Finland, en tredje skuldkänslor efter att man lämnat sitt brödrafolk åt sitt öde i Sovjetunionen.

Kristiina Häikiö har en egen teori.

År 1990 var ett år då kalla kriget töade som mest, och Sovjetunionen var insvept i en hoppfull aura. Ukraina och Belarus var på väg mot självständighet, likaså de baltiska länderna.

Ingermanländarna vädrade morgonluft och började ställa högljudda krav på autonomi.

De sista ingermanländska flyktingarna på väg till Finland i Paldiski hamn 18.6.1944.
Bildtext Nazisterna skickade tiotusentals ingermanländare ”hem” till Finland efter att de ockuperat Ingermanland 1944. På bilden de sista flyktingarna på väg till Finland i Paldiski i Estland.
Bild: Krigsarkivet/Sundström

På ett möte i Leningrad i februari träffade de regionförvaltningen med en kopia av fredsfördraget från Tartu i handen. Fredsfördraget i Tartu undertecknades mellan de nyfödda staterna Finland och Sovjetunionen 1920 och där utlovades kulturell autonomi åt ingermanländarna i Sovjetunionen, ett löfte som aldrig uppfylldes.

Då ingermanländarna 1990 förnyade sina krav på autonomi blev Koivisto, enligt Häikiö, orolig. Vad skulle hända om Moskva ilsknade till på ingermanländarna? Fanns det risk för väpnad konflikt? Finland kunde inte heller stödja autonomin med risk för att bli indragna i en konflikt.

Så enligt Häikiö blev återflyttningsprojektet Koivistos kompromiss, där enbart en del autonomisugna ingermanländska ledare blev besvikna.

Olga Russkij är en återflyttad ingermanländare, som i dag bor i Helsingfors.

Drömmen om Ingermanland

Återflyttningen ibland svår

KGB-teori sköts ned av Koivisto

En annan, redan gammal teori är att återflyttningen ursprungligen skulle ha varit en rysk idé.

Flera personer, inklusive professor Kimmo Rentola som skrivit en historik om Skyddspolisen, menar att sovjetiska underrättelsetjänsten KGB:s chef Felix Karasev kan vara upphovsman till projektet.

President Koivisto förnekade i inga oklara ordalag i en intervju år 2011 att det skulle stämma. Inte heller Kristiina Häikiö tror på den teorin, även om kommunikationen med Kreml ofta gick via KGB:s kontor på ambassaden på Fabriksgatan i Helsingfors.

– Kommunikationen via Fabriksgatan var rutin. Jag tror inte att man skulle ha lurat Finlands högsta ledning eller att ledningen skulle ha agerat efter KGB:s order, säger Häikiö.

Venäjän suurlähetystö aidan takaa kuvattuna.
Bildtext I dag är det Rysslands ambassad. På sovjettiden huserade utöver sovjetiska ambassaden även KGB i komplexet på Fabriksgatan 1.
Bild: Matti Myller / Yle

Vissa ville hem till sitt ingermanländska hem, inte till Finland

De flesta ingermanländare verkar ha blivit lyckliga över återflyttningsmöjligheten. En del blev ändå besvikna med vad det innebar.

Som redan nämnts hade en del samhälleliga ledarfigurer sett fram emot ett autonomt Ingermanland.

En annan grupp som blev besvikna var de som trodde att återflyttning innebar att de, efter årtionden av exil i Sibirien, Kazakstan eller andra delar av Ryssland, skulle få återvända till sin hemby i Ingermanland.

I dag bor de flesta som identifierar sig som ingermanländare i Finland, mellan 50 000 och 70 000. De som är kvar i Ryssland, färre än 20 000, bor främst i Karelen eller i hemtrakterna kring S:t Petersburg och Viborg.

Återflyttningsprojektet avslutades 2017. Fortfarande har Migrationsverket ett formulär där ingermanländare som stridit för Finland i kriget eller som skickades från Finland till Sovjetunionen efter krigsslutet kan ansöka om återflyttningsrätt.

Artikeln är en bearbetad översättning av artikeln ”Tutkimus: Inkeriläisten autonomiatoive säikäytti presidentti Koiviston ja hän keksi kutsua heidät paluumuuttajina Suomeen” skriven av Mikko Pesonen.