Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I dag börjar jultrafiken på allvar men fredag och måndag är värst – tänk på det här när du kör

Uppdaterad 22.12.2022 09:21.

Enligt vägtrafikcentralen Fintraffics prognoser tar jultrafiken fart i dag. Det är bra att komma ihåg grunderna för en säker trafik i rusning för att undvika onödiga olyckor.

Eftersom julen infaller på ett veckoslut har många finländare ett kortare jullov än vanligt. Det betyder också att trafiken under julhelgen koncentreras till några få dagar – och att det uppstår köer.

Jultrafiken i ett nötskal

  • Torsdag 22.12 Trafiken livligare än normalt.

  • Fredag 23.12 Mycket trafik, mest livligt klockan 12–18 – i norr lite längre. Livligast på riksväg 3 mellan Helsingfors och Tammerfors och på riksväg 4 mellan Helsingfors och Heinola.

  • Lördag 24.12 Trafiken borde löpa som normalt.

  • Söndag 25.12 Returtafiken börjar tillta mot eftermiddagen.

  • Måndag 26.12 Returtrafiken är som livligast. Mest trafik är det söderut på riksväg 3 och 4 och på riksväg 9 mellan Orivesi och Tammerfors.

Tänk på vädret

Det lönar sig att planera sin rutt i tid och att beräkna sin avgång. Under torsdagen kommer trafiken vara livligare än normalt och på fredagen den 23.12 kommer vägarna vara fulla av bilar, med rusningstoppar mellan 12 och 18.

Under lördagen borde trafiken inte överskrida det normala, förutspår Fintraffic. Returtrafiken börjar på söndag eftermiddag och på måndag 26.12 är den som livligast.

”När du planerar din resa ska du komma ihåg att det är de rådande väderförhållandena och väglaget som mest påverkar trafiken under julen. Enligt nuvarande prognoser blir det utmanande väder under julen”, säger trafikchef Eero Sauramäki i ett pressmeddelande.

Att det uppstår köer likt midsommarens trafikstockningar är ändå osannolikt.

Det råder vägvarningfar i nästan hela landet torsdagen den 22.12.2022
Bildtext Trafikvarningar i Finland fram till fredag morgon.
Bild: Yle

Torsdagen bjuder på disigt och dimmigt väder i söder, och med regn, snöblandat regn och snö i hela landet, vilket också kan göra trafiken utmanande.

Eftermiddagens väder.
Bild: Yle

Kör bara om du är pigg

Polisen övervakar trafiken som vanligt under julen. De fäster särskild uppmärksamhet på hastigheter, körvanor och rattfylleri.

Transport- och kommunikationsverket Traficom betonar vikten av att föraren är utvilad och uppmärksam. Ta pauser, kör bara när du känner dig pigg – och kör i dagsljus om det är möjligt. Då är det lättare att förutse olika situationer, undvika onödiga omkörningar och uppmärksamma andra trafikanter.

Trafikskyddet påminner också om att hålla lämpliga avstånd till andra trafikanter. Det gör körningen säkrare och smidigare, men också mer ekonomisk då en jämn körhastighet sparar på bränsleförbrukningen

Nödcentralverket tipsar om att du ska ta tid att lära dig hur du ska agera vid en trafikolycka och ladda ner appen 112 Suomi till din telefon. Via den kan man ringa nödnumret 112 och dessutom få meddelanden om störningar vid vägtrafiken och eventuella varningsmeddelanden baserat på din geografiska position.

Om du ser en trafikolycka

Artikeln uppdaterades 22.12 kl 9.21 med torsdagens väderuppgifter.