Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbollslandslagets Kaan Kairinen till den tjeckiska storklubben Sparta Prag efter några år i norska Lillestrøm

Kaan Kairinen
Bildtext Landslagsspelaren Kaan Kairinen flyttar till Sparta Prag.
Bild: EPA-EFE

Fotbollslandslagets mittfältare Kaan Kairinen har värvats av den tjeckiske storklubben Sparta Prag. Kairinen flyttar till Prag från norska Lillestrøm där han var inne på sin tredje säsong.

Den 23-årige Kairinen är fostrad i Åboklubben Inter, och han kom till Lillestrøm från Midtjylland i Danmark. Vänsterfotade Kairinen har spelat sju A-landskamper för Finland.

Sparta Prag är Tjeckiens största fotbollsklubb. Förra säsongen slutade klubben på en tredje plats, men genom åren har Sparta Prag vunnit det tjeckiska mästerskapet 33 gånger. Det senaste mästerskapet är från år 2014.

Klubbens sportchef är Tjeckiens forne landslagsspelare Tomáš Rosický. Den förre Arsenal-spelaren tror att Kairinen kommer att få en stor roll i klubben.

– I honom får vi en spelare som förstärker vårt mittfält. Han deltar fint i kombinationer och speluppbyggandet samt försvarar samvetsgrant. Han sköter grunduppgifterna med hög kvalitet, och reagerar på rätt sätt då man får bollkontroll, kommenterar Rosický

Kairinen spelade för Lilleströmiä sedan år 2020. Sammanlagt blev det 71 matcher i vilka han gjorde sex mål och spelade fram till ytterligare elva.

– Jag är evigt tacksam för att Lilleström gav mig chansen för tre år sedan då ingen annan trodde på mig. Tack till spelkompisar, träningsledningen, klubbledningen, supportrarna och till hela denna vackra klubbs personal. Jag kommer att sakna varenda en av er. Lilleström kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta, skriver Kairinen på klubbens webbplats.