Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fortfarande äter mer än hälften av finländarna vitamintillskott – de flesta gör det helt i onödan

Uppdaterad 22.12.2022 08:56.
apotekshylla full med diverse vitaminpreparat
Bildtext Apoteken säljer många olika vitaminpreparat.

Forskning har gång på gång visat att friska personer för det mesta inte behöver ta vitamintillskott. Ändå tar många det av gammal vana eller till följd av missvisande reklam. Det kan vara farligt i vissa fall.

Medicinska experter i USA har i år sammanfattat en hel del tidigare forskning kring vitaminer.

– Det är en så kallad metaanalys där man har tittat på så många tidigare studier som möjligt, helt enkelt. I den här analysen har man tittat på över 800 000 deltagare som har fått en eller annan vitamin, och så har man studerat hälsoutfall, berättar Martin Bergö som är professor i molekylär medicin vid Karolinska institutet i Sverige.

Resultatet omfattar 84 tidigare studier och styrker bilden av att vitamintillskott, till exempel i form av piller, inte är till någon nytta för de flesta.

– Då man har tittat på studie efter studie så visar det sig att vitamintillskott av alla sorter har ingen effekt. Och det är otroligt tydliga resultat.

Hos friska personer minskar vitamintillskott till exempel inte risken för de vanliga dödsorsakerna cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Det är mycket djupt rotade trossatser och det är stenhård marknadsföring

Martin Bergö, professor vid Karolinska institutet

Över hälften av den vuxna befolkningen i Finland – främst äldre och högutbildade – tar vitamintillskott. Det här trots att forskning som Institutet för hälsa och välfärd har gjort visar att finländare får i sig tillräckligt med vitaminer via en balanserad kost och att det inte finns något behov av att äta vitamintillskott.

– Här är det mycket psykologi. Det är mycket djupt rotade trossatser och det är stenhård marknadsföring.

Porträtt på professor Martin Bergö på Karolinska institutet.
Bildtext Martin Bergö forskar i antioxidanter och cancer.
Bild: Harald Nilsson

Det finns samtidigt några undantag – en person som har en bekräftad vitaminbrist till följd av en sjukdom kan till exempel behöva ta vitamintillskott. Bergö listar också tre andra orsaker.

– Veganer kan behöva äta vitamin B12, för att det egentligen bara finns i köttprodukter och animaliska produkter. Gravida kan behöva ta folsyra, och på det norra halvklotet, på den mörka delen av året så kan man behöva ta extra D-vitamin.

Men till exempel det att många friska finländare tar multivitaminer har ingen stöd i vetenskapen.

Djurstudie: Kosttillskott kan få cancerceller att spridas

I själva verket har forskning också visat att vitamintillskott kan leda till tillväxt hos cancer, i och med att man då lätt får högre doser av vitaminer i kroppen. Om man är cancerpatient eller löper en ökad risk för cancer så är det alltså en dålig idé att ta vitamintillskott, säger professor Martin Bergö. Han har också själv forskat närmare i det här.

– Vad vi vet är det är att om man har en cancertumör i kroppen, så kan den må bättre av antioxidanter, alltså cancern kan växa till sig och sprida sig fortare om den utsätts för antioxidanter såsom E-vitamin, C-vitamin och A-vitamin.

Vilka kosttillskott är antioxidanter?

  • Det är framförallt E-, A- och C-vitamin, och betakaroten.

  • Däremot är B- och D-vitamin inte antioxidanter.

Källa: Martin Bergö och Cancerfonden i Sverige

Han berättar att forskare har visat det här på möss. När de får extra antioxidanter, sprider sig cancern dubbelt så fort. Man kan ändå inte göra de här studierna på människor, eftersom det skulle vara oetiskt. Däremot har man visat att cancerceller från människor som injiceras i möss, växer till sig och sprider sig snabbare om mössen äter extra antioxidanter.

Också i cellodlingar har man sett att lungcancer och melanomceller från människor rör sig mer effektivt då de får antioxidanter.

I vetenskapliga studier på 1990-talet såg forskare också att personer som fick äta extra betakaroten eller E-vitamin diagnosticerades med cancer i högre utsträckning än personer som fick äta placebotabletter, alltså sockerpiller. De här studierna fick avbrytas i förtid.

Svensk myndighet är skeptisk

Det ligger i vår natur att vilja hitta de här genvägarna

professor Martin Bergö

Bergö tillägger att det också finns en risk att man väljer att motionera mindre eller att satsa mindre på att äta hälsosamt, om man tror att vitamintillskott överlag gynnar hälsan.

– Det ligger i vår natur att vilja hitta de här genvägarna. Kan jag ta en tablett och skydda mig mot sjukdomar så vinner det ofta. Men vad vi vet är att det allra bästa för att skydda sig mot sjukdom, är att motionera mycket och äta en hälsosam, balanserad kost med mycket frukt och grönsaker och så lite processad mat som möjligt, säger han.

Reklamen lockar många att köpa vitaminer

Vitaminer får marknadsföras väldigt fritt eftersom de inte klassificeras som läkemedel utan livsmedel.

I reklambudskap i Finland sägs det till exempel att vitamintillskott är bra för lederna, eller det allmänna välmåendet, trots att det inte stämmer. Liknande dilemma med felaktiga påståenden förekommer också i Sverige och många andra länder.

– Det är ofta kändisar som säger i tv att när jag började ta det här så förändrades mitt liv. Jag har inte ont någonstans och jag kan röra mig och min livsglädje har kommit tillbaka. Det är klart att det säljer. Men det finns inga kliniska studier där de har produkterna har testats och där man på ett vetenskapligt sätt har säkerställt att det här är fallet. Utan det bygger istället på hörsägen, begränsade studier, eller att enskilda personer uttalar sig, påpekar Bergö.

Visserligen är det vetenskapligt bevisat att placeboeffekten kan vara verklig. En individ som mår dåligt kan på riktigt känna sig bättre för att den tror att ett visst piller gynnar hälsan.

Bergö kommenterar ändå att det är bortkastade pengar att ta vitaminer, samtidigt som det alltså inte nödvändigtvis är riskfritt.

Människor satsar sina surt förvärvade pengar på en bluff som hela samhället tillåter dom att fortsätta sälja. Det är jätteallvarligt

Martin Bergö, professor vid Karolinska institutet

Han säger att för att man ska få bukt med den vilseledande reklamen så borde vitaminer snarast klassificeras som läkemedel. Att få till stånd en sådan här förändring är ändå lättare sagt än gjort, tillägger han, eftersom det finns så stark lobbning som verkar för att framhäva att det är positivt med vitamintillskott.

– Jag tycker att det är bråttom, för det här är ju en stor bluff. De flesta av de här företagen har ingen riktig vetenskap bakom sina hälsopåståenden. Om då människor satsar sina surt förvärvade pengar på en bluff som hela samhället tillåter dom att fortsätta sälja. Det är jätteallvarligt. Det är resursslöseri och det är till och med farligt, för att det kan öka tillväxt av cancer.

Bergö är uppgiven över att mer inte har skett trots att forskningen under senare år gång på gång har visat att vitamintillskott inte har en positiv hälsoeffekt, och att de också kan vara farliga.

– Hur många studier ska vi behöva göra, och hur många personer ska behöva få cancer i de här studierna innan vi säger att nu är det nog, nu måste vi gå ut och säga: det här funkar inte. Det är dags i dag tycker jag.