Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Film: Bränn alla mina brev – Alex Schulmans släkthistoria bjuder på en allvarsam lek med höga insatser

Detalj med närbilder på två män och en kvinna med sammanbitna ansiktsuttryck.
Bild: SF Studios

Alex Schulman studerade sin berömda släkt och fann en kärlekshistoria som påverkat generationer. En ny generation Skarsgård & August gestaltar den med bravur.

Björn Runges filmatisering av Alex Schulmans litterära verk Bränn alla mina brev kommer i snygg förpackning.

Ett visuellt storslaget paket som erbjuder två berättelser till priset av en. Två kärlekshistorier på två olika tidsplan, men ihopknutna med ett och samma presentband.

I nutid möter vi den poddande författaren Alex (Sverrir Gudnason) som har svårt att tygla sitt humör. Både hustrun och barnen är oroade över hans återkommande vredesutbrott och slutligen inser han själv att han måste söka hjälp.

Ett par står med ansiktena mot varandra i regnet på en strand.
Bildtext Så se på mig, en man i stormen. Sverrir Gudnason spelar Alex Schulman och Sonja Richter hans hustru Amanda.
Bild: Stellan Runge

När terapeuten under den första sessionen ber honom rita upp en emotionell familjekarta träder ett tydligt mönster fram. En central personkonstellation kastar en lång och hotfull skugga över hans eget känsloliv.

Och när han börjar gräva i det arkivmaterial som finns att tillgå i anknytning till mormor Karin Stolpe (Asta Kamma August / Marika Lindström) och morfar Sven Stolpe (Bill Skarsgård / Sten Ljunggren) är det dags att ta ett rejält kliv bakåt i tiden. Till sommaren 1932.

Ett förföriskt förflutet

1932 möter vi det unga paret Stolpe som sökt sig till Sigtunastiftelsens fina miljö för att kunna arbeta i lugn och ro. Han med en ny pjäs, hon med ett nytt uppdrag som översättare.

De är unga, men redan etablerade i intellektuella kretsar. Ett par vana vid ekonomisk trygghet och idel bildade samtal.

”Det är samtalet som kommer att hålla ihop vårt äktenskap” konstaterar den dominerande maken medan hustrun kastar nyfikna ögonkast på en nyanländ gäst – det unga författarfröet Olof Lagercrantz (Gustav ”Älska mig” Lindh).

Tre personer sitter runt ett kaffebord på en uteterrass.
Bildtext Trio med rumba? Stämningen vid kaffebordet har en tendens att hetta till när Olof Lagercrantz (Gustav Lindh längst till vänster), Sven Stolpe (Bill Skarsgård) och Karin Stolpe (Asta Kamma August) möts.
Bild: Stellan Runge

Det krävs inga Sherlock Holmes-metoder för att räkna ut att trion sitter på en emotionell krutdurk som bara väntar på att explodera. Frågan är vad som händer sedan?

Den frågan löper som en spröd thrillertråd genom ett kärleksnät bestående av trånande blickar och trevande gester. Hela tiden med tragiken otåligt trampande i tamburen.

Det smärtsamma nuet

Nedslagen i det förflutna är ett visuellt tilltalande och innehållsmässigt fascinerande möte med en värld och en klass fångad i en tid när diktstrofer kunde användas som vapen.

Men det är besöken i nuet som är de mest tankeväckande. Det är där man erbjuds aha-upplevelser och girigt slickar i sig välformulerade utläggningar om hur allt hänger ihop. Om hur andras val påverkar egna beslut.

Om hur vi alla ingår i någon form av sammanhang. Om hur verkligheten kryper in i fiktionen. Och det är klart att just den storyn blir ännu intressantare när alla inblandade är välkända från både den akademiska och den populärkulturella världen.

Amanda och Alex Schulman
Bildtext All in the family. Alex Schulman (här med hustrun Amanda) är sonson till Sven Stolpe medan författaren David ”Jag är Zlatan” Lagercrantz är son till Olof Lagercrantz. Asta Augusts mamma heter Pernilla medan Bill Skarsgårds pappa heter Stellan. Björn (The Wife) Runge har regisserat filmen medan sonen Stellan Runge stått bakom kameran och hustrun Lena Runge klippt resultatet.
Bild: Sigge Klemetz / Stella Pictures / AOP

Släkten följa släktens gång

Vid sidan av att utgöra ett nedslag i svensk litteraturhistoria blir Bränn alla mina brev också en studie i hur begåvning kan gå i arv.

Bill Skarsgård har en annan – men lika fängslande – utstrålning som pappa Stellan. I sin gestaltning av Sven Stolpe behåller han en del av kylan i sin skräckinjagande clown i It, men förser den med en röst och en intonation som andas 1930-tal.

Asta Kamma August har stundvis en närvaro som påminner om mamma Pernilla i hennes tidiga roller. Riktigt förvirrande blir det i vissa scener där Astas Karin tittar upp mot Olof och den utseendemässiga likheten mellan mor och dotter blir slående.

När det gäller Alex Schulman är det omöjligt att skaka av sig känslan av att det inte bara är släkthemligheter som sätter sin prägel på följande generation. Även förmågan att uttrycka sig har en tendens att gå i arv. Förmåga att vrida och vända på ord och skaka fram betydelser som sträcker sig ut från den privata sfären till mer allmängiltiga frågor om kärlekens pris.

Ett par ligger på en säng och tittar varandra djupt i ögonen.
Bildtext Kärlek till varje pris? Olof ( Gustav Lindh) och Karin (Asta Kamma August) tvingas fundera över vilka konsekvenser det får om de lever ut sina känslor.
Bild: Stellan Runge

Lyssna på Kulturpodden om Alex Schulmans balansgång mellan fakta och fiktion i Bränn alla mina brev:

Bränn alla mina broar – Alex Schulmans balansgång mellan fakta och fiktion

32:38