Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter talibanledningens beslut: Kvinnliga universitetsstuderande i Afghanistan avvisades från campus

Afghanska kvinnliga universitetsstudenter utesängdes av talibanernas säkerhetspersonal från ett universitet i Kabul
Bild: Wakhil Kohsar / Lehtikuva

Hundratals unga kvinnor har avvisats från afghanska universitetscampus, en dag efter att landets talibanledare meddelat att kvinnor inte får delta i undervisningen på universitet.

Grupper av studenter samlades utanför universitet i huvudstaden Kabul på onsdagen, men beväpnade vakter och stängda portar förhindrade dem att ta sig in.

Då talibanerna tog makten i Afghanistan för ett år sedan lovade de att hålla sig till så kallade mjuka ledningsmetoder och införa reformer.

De här löftena har visat sig vara osanna, och i stället har de hårdföra islamisterna skärpt en rad bestämmelser – många av dem riktade mot kvinnors liv. Talibanerna ignorerar också de internationella reaktionerna på det strikta styret.

Den talibanstyrda administrationen meddelade på tisdagen att kvinnor stängs av från högre utbildning. Beslutet att avvisa kvinnor offentliggjordes i ett brev till universiteten från högskoleministeriet.

De studerande är chockade över talibanernas nya metoder att på det här sättet inkräkta på kvinnors rättigheter.

– Om situationen fortsätter så här kommer framtiden att bli ännu värre. Alla är rädda, sa en studerande till nyhetsbyrån AFP.

Manliga universitetsstudenter sitter i ett utrymme som delas av en gardin som skiljer män och kvinnor åt vid ett universitet i Afghanistan.
Bildtext Manliga universitetsstudenter sitter i ett utrymme som delas av en gardin som skiljer män och kvinnor åt vid ett universitet i provinsen Kandahar 21.12.2022.
Bild: Lehtikuva

Flickor och kvinnor utestängs från samhället – omvärlden fördömer

De flesta flickor i Afghanistan får inte fortsätta sin skolgång efter grundskolan. Talibanadministrationen meddelade överraskande i mars att gymnasierna skulle öppnas för flickor, och sa att avsikten var att planera en speciell gymnasieutbildning för flickor. Ingen tidsram har dock getts för detta.

Omvärlden har fördömt talibanernas beslut att utesluta kvinnor från universitetsutbildningen. Avvisandet av kvinnliga studerande kommer sannolikt att komplicera talibanstyrets försök att få internationellt erkännande. Redan nu riktas sanktioner mot Afghanistan vilket hämmar landets ekonomi betydligt.

Ytterligare sanktioner och ekonomiska restriktioner övervägs nu, säger Graeme Smith, ledande konsult vid International Crisis Group.

Talibanledningen har efterlyst fredliga relationer med det internationella samfundet men säger samtidigt att utlänningar inte borde blanda sig i landets interna angelägenheter.

Källor: AFP, Reuters