Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bibliotekslånen går mot normalnivå efter pandemin – se var i Svenskfinland det lånas flitigast

Böcker i en biblioteksbuss.
Bildtext Utlåningen av material för barn har ökat.
Bild: Jarno Kajova / Yle

Finländarna använder sig fortfarande flitigt av bibliotekens tjänster. Det framkommer i den statistik över biblioteksverksamheten som Statistikcentralen publicerat på onsdag.

Landets sammanlagt 728 bibliotek och 128 bokbussar gjorde under 2021 sammanlagt 76 miljoner utlåningar. Den siffran omfattar både boklån och annat material. I medeltal gör finländare 14 bibliotekslån per år.

Enligt regionförvaltningsverkens bibliotekssakkunniga tog både tillgång och användning av digitalt material ett stort språng framåt under pandemin. Särskilt användningen av e-tidningar ökade. Det här kan delvis förklaras med att många bibliotek gjorde e-tidningar som tidigare bara gått att läsa i biblioteket tillgängliga också utanför det egna nätet.

Lånemängderna är fortfarande lägre än före pandemin (85 miljoner år 2019) men ser ut att återgå mot det normala. Utlåningen av material för barn har ökat jämfört med året innan.

Barnavdelningen på Grankulla bibliotek
Bildtext Barnböckerna finns framlagda på barnens nivå i Grankulla bibliotek.
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Grankullabor bär hem flest böcker

Invånarna i Svenskfinland står sig rätt bra i statistiken när det gäller lån per invånare. I snitt gjorde man 12,8 lån per invånare. De flitigaste biblioteksanvändarna finns i Grankulla som toppar statistiken inte bara för Svenskfinland utan också för hela landet.

Tio-i-topp för svenskfinland
KommunBibliotekslån per invånare 2021
Grankulla24,55
Larsmo22,19
Pyttis18,74
Vörå18,66
Kronoby15,25
Lojo15,23
Jakobstad15,1
Åbo14,9
Vasa14,69
Korsholm14,45

Källa: Statistikcentralen, Nationella bibliotekstjänsten Som svenskfinland har i jämförelsen räknats med alla tvåspråkiga kommuner på fastlandet i Finland utom Mörskom. Mörskom har numera gemensam biblioteksverksamhet med Pukkila och separat statistik för Mörskom saknas.