Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nytt viltstängsel gör motorvägen tryggare väster om Borgå

Under hösten och vintern har Destia byggt ut viltstängslet på motorvägen i Smedsbacka, nära Kullo och Drägsby.

Åtta kilometer nytt stängsel, av tolv planerade, hann byggas innan vintern satte stopp för vidare arbeten. Arbetslaget, bestående av åtta personer och tre maskiner, tog paus för vintern efter en sista slutspurt under veckoslutet.

– Det har varit ett rejält och intressant jobb att bygga ut viltstängslet. Vi har röjt en del skog och byggt grund för dragningen av stängslet, säger arbetsledare Eero Mikkola.

Hittills har hans arbetslag slagit ner omkring 2 000 pålar i den östnyländska marken och nästa vår, beroende på när vintern är över, blir det 1 000 till.

Ungefär var fjärde meter behövs det en ny påle, då viltstängslet byggs. Vissa dagar har bygglaget klarat av att färdigställa upp till en kilometer nytt stängsel.

– Jobbet har gått lite snabbare än planerat trots att vintern och snön kom tidigt i år, säger Eero Mikkola.

Fortsättning följer nästa vår, då ska ett nytt viltstängsel resas mellan Ernestas och Kungsporten, totalt fyra kilometer stängsel. Samtidigt kommer Destia att se över och reparera det nuvarande viltstängslet mellan Drägsby och Ernestas.

Allt skall vara färdigt till sommaren 2023.

Hur de vilda djuren reagerar på det nya hindret är oklart.

– Under själva byggandet såg vi väldigt få rådjur i farten, men nog en del spår i snön. I framtiden är de tvungna att hitta de små vägarna som går under motorvägen, säger han.

NTM-centralen i Sydöstra Finland fungerar som byggherre och projektets entreprenör är Destia. Ramboll Finland ansvarar för övervakningen av entreprenaden.

Kostnaderna för hela sträckan, mellan Smedsbacka nära Kullo till Kungsporten vid infarten till Borgå, är en halv miljon euro.

Diskussion om artikeln