Hoppa till huvudinnehåll

Film och tv

Skådespelaren Daniel Craig är tillbaka som detektiv i Knives Out-uppföljaren Glass Onion – en pusseldeckare till samtidssatir

Scen ur filmen Glass Onion
Bildtext Daniel Craig, Dave Bautista, Edward Norton och Madelyn Cline i Glass Onion.
Bild: John Wilson/Netflix © 2022

I Glass Onion återvänder Daniel Craig som mästerdetektiv med lustig dialekt i en stjärnspäckad underhållningsfilm i vacker medelhavsmiljö. Men under ytan finns vass satir om pandemiårens uppskruvade debattklimat.

Det börjar som en lek. Fem personer får hem varsin mystisk låda, full av gåtor och klurigheter – och en inbjudan. Miljardären Miles Bron, spelad av Edward Norton, vill samla sin närmaste krets på en grekisk ö för en mordisk middag a la Agatha Christie. Men innan helgen är slut ska leken ha förvandlats till blodigt allvar.

Scen ur filmen Glass Onion
Bildtext Middag a la Agatha Christie.
Bild: John Wilson/Netflix © 2022.

Glass onion är en uppföljare till Knives out, biosuccén från 2019 som blåste nytt liv i pusseldeckargenren med Daniel Craig som mästerdetektiven Benoît Blanc, och mängder av andra kända skådespelare i rollistan.

I filmen Glass onion återvänder Daniel Craig som mästerdetektiv med lustig dialekt

9:10

Nya stjärnor

I film nummer två får Craig sällskap av en bunt nya stjärnor. En av dem är Kathryn Hahn, känd från Marvelserien ”WandaVision”, som spelar en guvernör som vill bli senator med hjälp av Miles Brons pengar.

Daniel Craig i Glass Onion
Bildtext Daniel Craig som mästerdetektiven Benoît Blanc.
Bild: Courtesy of Netflix © 2022

Hahn älskade den första filmen, och använder en basketmetafor när hon beskriver manusförfattaren och regissören Rian Johnsons arbete med Knives out och Glass onion.

– Han kastar upp alla dessa bollar som vi inte har en aning om var de kommer att landa, förrän i tredje akten, då de plötligt faller i sina korgar. Det är en härlig känsla för publiken, ”wow, jag hade glömt att den bollen var i luften” – så tillfredsställande!

Hög stämning

Skådespelarna och regissören har återsamlats i London för filmens Europapremiär. Stämningen är hög i korridorerna när Rian Johnson, Kathryn Hahn, Kate Hudson, Edward Norton, Daniel Craig, hiphopartisten Janelle Monáe och resten av gänget vallas från rum till rum för att möta media.

Skådespelarna med Janelle Monáe och Kathryn Hahn i Glass Onion.
Bildtext Skådespelarna Janelle Monáe och Kathryn Hahn.
Bild: John Wilson/Netflix © 2022

När Johnson och Craig slår sig ner vid bordet berättar regissören att han aldrig trodde att han skulle kunna återskapa magin från den första inspelningen, där en stjärnspäckad ensemble blev ett sammansvetsat gäng.

– Den första filmen var en sådan fantastisk upplevelse, både med kalibern av skådespelare men också att alla kom så bra överens. Det känns nästan som att blixten har slagit ner en andra gång. Vi hade extremt kul, och jag vet inte riktigt vad det beror på annat än...

– ...alkohol, inflikar Daniel Craig.

Bodde tillsammans

Jo, det svingades några bägare under inspelningen av Glass Onion. Skådespelarna bodde tillsammans på en semesteranläggning i den grekiska övärlden, och samlades på kvällarna för gemensamma middagar och sällskapslekar – inte minst en och annan deckargåta. Edward Norton berättar att han ibland oroade sig för att de hade för roligt.

Regissören Rian Johnson och sådespelaren Janelle Monáe.
Bildtext Regissören Rian Johnson diskuterar med Janelle Monáe under inspelningarna av Glass Onion.
Bild: JOHN WILSON/NETFLIX © 2022

– I vissa stunder funderade jag på här var en sådan situation att man har så kul att det påverkar slutresultatet negativt. Jag tänkte ”vi skrattar hela tiden, men kommer den energin att följa med in i filmen?”, säger han.

Edward Norton tackade ja till rollen eftersom han tycker om hur Rian Johnson använder den klassiska pusseldeckaren för att göra satir om tiden vi lever i. Glass Onion riktar kikarsiktet mot pompösa tech-entreprenörer som Elon Musk och Jeff Bezos, mot aningslösa influensers och polariseringen kring pandemirestriktionerna.

– Jag älskar att han väver in den moderna världen och hjälper oss att skratta åt det som pågår just nu. Det ger publiken ett extra lager att njuta av, säger Norton.

Edward Norton i Glass Onion
Bildtext Edward Norton spelar pusselbit i ett deckarspel.
Bild: John Wilson/Netflix © 2022

Längtan efter eskapism

Men filmen är också en motreaktion mot den tuffa samtid som vi lever i, där det finns en stark längtan efter underhållning och eskapism.

– När jag läste manuset låg jag i sängen och skrattade hysteriskt. Jag tänke ”det här är vad min själ behöver”, berättar Janelle Monáe, som gör rollen som Miles före detta affärspartner Andi.

Hon får medhåll av Kate Hudson, som spelar influensern Birdy. Hudson är uppvuxen i en skådespelarfamilj, med mamma Goldie Hawn och bonuspappa Kurt Russell, och hon tycker att det att dags att sluta racka ner på underhållning.

– Jag älskar steppdans, och ibland känner jag att jag måste be om ursäkt för det. Men jag vill underhålla, jag har det i blodet. Människor har ett starkt behov av verklighetsflykt, och det tycker jag att vi måste värna om, säger Kate Hudson.

Kate Hudson, Leslie Odom Jr och Kathryn Hahn.
Bildtext Kate Hudson, Leslie Odom Jr och Kathryn Hahn.
Bild: Courtesy of Netflix © 2022

Yvigare är förra filmen

Filmens skapare Rian Johnson menar att vi behöver både eskapism och samtidskommentar: underhållning som vågar ta upp och driva med det som vi gemensamt går och tänker på, och det som vi bråkar om.

– Vi försökte inte göra en budskapsfilm, dessa filmer är underhållning först och främst. Men vi ville inte vara rädda för att använda oss av det som vi alla gastar om för ögonblicket – allt det som vi tänker på och som det kan kännas befriande att driva med. Den här filmen är lite yvigare än den förra eftersom debattklimatet har blivit bullrigare, säger Rian Johnson.

Jag frågar Daniel Craig var han tänkte om filmens politiska innehåll.

– Det lämnar jag åt Rian. Det är inte så att jag inte är intresserad, men det är inte riktigt mitt jobb att fundera på det. Filmen är underhållning. Om du hittar en djupare mening i den så är det toppen – men du måste inte.