Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Jag skulle känna mig smickrad” – österbottniska konstnärer kommenterar angrepp på berömda konstverk

Två aktivister i orange t-skjortor står med varsin hand fastlimmad i ramen till Vincent van Goghs målning Blommande persikaträd.
Bildtext Två aktivister limmade i juni 2022 på Courtauld Gallery i London fast sina händer i ramen till Vincent van Goghs målning ”Blommande persikaträd”.
Bild: Just Stop Oil

Klimataktivister som stänker tomatsoppa på konstverk och limmar fast sig är ett fenomen som upprepats under hösten. Vi frågade tre österbottniska konstnärer vad de anser om att konsten används som språngbräda till uppmärksamhet .

Dan Holm är konstnär och före detta konstintendent för Vasa stad. Som intendent ansvarade han för konstinköp och konstens förvaring och säkerhet.

– De vet vad de gär, de är listiga att ”branda” sig, säger Holm om aktivisterna. Jag tycker det finns en finess i det.

Konstvetaren Dan Holm.
Bildtext Dan Holm
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Om tillvägagångssättet att angripa konstverk som köps och säljs för miljoner vill Dan Holm sätta det i kontrast till exempelvis det mänskliga lidandet i det krigsdrabbade Ukraina.

– Konsten är en lätt företeelse i det här sammanhanget, då man tänker på hur miljoner ska frysa i vinter.

Konstnär Mia Damberg har skaffat en spinnrock.
Bildtext Mia Damberg
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Textil- och fotokonstnären Mia Damberg hyser förståelse för de unga aktivisterna som försöker ta ett ansvar för vår miljö. Samtidigt förstår hon också museipersonal och alla andra som tycker att aktionerna är galna.

– Det byggs stora museer som inhyser fina konstverk som inte förstörs. Det är kanske en ram som tar skada, men de blir inte förstörda, betonar hon.

Inget nytt under solen

Leif Strengell är konstnär och före detta lärare vid Novias bildkonstutbildning. Han konstaterar inledningsvis att vandalism av konst – av politiska, religiösa, eller andra orsaker – inte är någon ny företeelse (engelskspråkig artikel på Wikipedia om konstvandalism).

– Det är en väldigt enkel men häftig och symbolisk handling mot något som egentligen bara är några penseldrag och kostar hundratusentals euro, säger han.

Det mest upprörande för Strengell var när Vincent van Goghs tavla ”Solrosor” fick tomatsoppa på sig. Konstnären lär ha sålt endast ett verk under sin livstid och nu är han värd miljoner.

– Det är väldigt skickligt gjort av aktivisterna att anfalla just en sådan symbolisk sak som pengar. Att det råkar vara konst är egalt, det kan vara något annat också. Men nu syns det, för konsten och museerna är för många en helig plats.

Leif Strengell tar ofta händerna till hjälp när han berättar om sin bilder och hur de kommit till honom.
Bildtext Leif Strengell
Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney

Insatserna kan komma att höjas

Så här långt har klimataktivisterna nöjt sig med att bland annat kasta tomatsoppa på konstverk som är skyddade bakom glas, samt limma fast sig i de i sammanhanget inte så värdefulla ramarna.

Men kan aktivismen komma att eskalera? Dan Holm hoppas att de besinnar sig och låter Botticelli och de andra konstnärerna vara ifred.

– Men jag befarar att med den utveckling som pågår i klimatkrisen så kommer de att höja insatserna, säger han.

Dan Holm är själv konstnär. Hur skulle han reagera om något av hans verk skulle utsättas för det samma?

– Jag skulle känna mig smickrad. Alla som har något slags ambitioner på det här området vill bli föremål för någon slags hantering – och det här skulle ju vara en sådan.

Leif Strengell skulle inte känna sig smickrad:

– Klart jag skulle bli förbannad och upprörd över att de använder min konst, som jag ju försöker förmedla samma budskap som aktivisterna.

Strengell är inte bara ute för att skapa vackra bilder. Han säger att hans konst har en bakgrundshistoria och i den kan ses omsorg om miljön.

Sista ordet går till Mia Damberg – hur skulle hon tänka om klimataktivister använde hennes konst för sin protest?

– Vilken ära!