Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

När fem skribenter får i uppdrag att skriva skräck gör de det på helt olika sätt – men alla hittar det mest skrämmande på ett och samma ställe

Uppdaterad 06.01.2023 10:59.
Fem ansikten ihopsatta till en skrämmande helhet och texten "Låt det mörka komma ut".
Bild: Johanna Kannasmaa, Clas Christiansen / Yle

Det farligaste av allt är människan. I Svenska Yles pinfärska skräckpodd “Låt det mörka komma ut” är det förövaren som står i centrum.

De fem berättelserna som ingår i serien valdes ut via ett upprop, där skribenter i hela landet uppmanades att skicka in sina mest horribla skräckberättelser.

Bidragen anonymiserades och de fem bästa gick vidare till produktion. Två av de utvalda författarna var regissören Ulrika Bengts och hennes son Zacharias Hägerstrand, som oberoende av varandra hade deltagit i tävlingen.

– Vi var båda glatt överraskade, säger Ulrika Bengts.

Dramatikerna Ulrika Bengts och Zacharias Hägrstrand på en spöklik vind.
Bildtext Ulrika Bengts och Zacharias Hägerstrand är mor och son, men numera också dramatikerkollegor.
Bild: Matilda Gyllenberg / Yle

De fem dramerna är olika varandra till form och innehåll, men de har också gemensamma drag. Även om de innehåller allt från utsvultna blårävar som sliter sönder sina offer till obestämda varelser som lever inuti ruttnande lik, är det inte monstren som är mest skrämmande.

– Det är människorna som är monstren i den här serien, säger Ulrika Bengts. Och det finns något lockande i det morbida, när människor går över sina egna gränser.

Klassiskt skräckdrama med barn i centrum

Zacharias Hägerstrand studerar till vardags filosofi på magisternivå. Dramat Därinne, som ingår i serien, är hans debut som ljuddramatiker.

– Det är härligt att överhuvudtaget få chansen. Jag hoppas att det ger mig en viss uppmärksamhet och att jag ska kunna fortsätta skapa verk. Nu är det bara att vänta på bemötandet! Det är svårt att säga hur det känns, innan det har landat i allmänhetens medvetande.

Därinne handlar om tre barn i en obestämd dåtid, Valerie, Runar och Celice, som beslutar sig för att ta reda på var tankar kommer ifrån efter att deras vän Adam har dött. De sätter snart igång ett händelseförlopp som de själva inte klarar av att stoppa.

Därinne

31:54

– Det är en idé som jag har haft sedan långt tillbaka. Det är en skräckhistoria med barn i huvudrollerna, vilket gör det ännu mera effektfullt, säger Zacharias och ler.

– Historien behandlar teman som är starkt relevanta för mig. Dels att också barn kan göra fruktansvärda ting, dels hur saker kan gömma sig inuti kroppen som kanske inte helt och hållet är ens egna, som en tumör, en parasit, skuld eller en tanke.

Att det var tre barn som spelade huvudrollerna kom med sina egna utmaningar, eftersom texten är så fasansfull och barnen måste spela sig igenom ganska fruktansvärda handlingar. Den färdiga serien rekommenderas inte heller för barn.

Olivia Ellmén och Rebecka Mellgren läser ur manus under inspelningen av auduodramat Därinne av Zacharias Hägerstrand.
Bildtext Olivia Ellmén (i rollen som Celice) och Rebecka Mellgren (i rollen som Valerie) i podden Därinne av Zacharias Hägerstrand.
Bild: Barbro Ahlstedt.

– Vi var mycket måna om barnens välmående under inspelningarna, säger ljuddramats regissör Jessica Edén. Vi hade med oss både en dramapedagog, en barnpsykolog och en intimitetskoordinator i processen. Men det vi inte var beredda på var att väldigt många instanser, både inom Yle och utanför, behövde vara med och godkänna det hela.

Skådespelaren Theo Zilliacus simulerar ett slagsmål i audiostudion.
Bildtext Theo Zilliacus (i rollen som Runar) simulerar slagsmål i ljuddramastudion.
Bild: Barbro Ahlstedt

En främmande kvinna invaderar sommarstället

Ulrika Bengts bidrag till serien är Ett annat land, som hon också själv har regisserat. Pjäsen handlar om en kvinna som drar sig undan pandemin till sin åländska ö, där hon väntar på att få sällskap av sina vuxna barn. Istället förföljs hon av en främmande kvinna som kliver in över hennes fysiska och psykiska gränser.

– Jag ville skriva om kvinnlig vrede. Det var ett av mina teman. Sen blev det kanske mera en berättelse om kontroll och äganderätt.

Ett annat land

31:24

Dramat utgår från en självupplevd situation, då en främmande kvinna var och varannan dag dök upp på familjens sommarställe och hävdade rätten att befinna sig där.

– Jag blev väldigt förbluffad över min egen reaktion, över hur störd jag blev och hur invaderad jag kände mig, säger Ulrika Bengts.

Ljuddesignern Niko Ingman, Regissören Ulrika Bengts och skådespelaren Maria Salomaa under inspelningarna av ljuddramat Ett annat land av Ulrika Bengts.
Bildtext Ljuddesignern Niko Ingman, regissören Ulrika Bengts och skådespelaren Maria Salomaa under inspelningarna.
Bild: Barbro Ahlstedt

Avsnittet spelades in på familjens verkliga sommarställe på Åland, istället för att göras i studio. Det ger en kuslig känsla av verklighet som förhöjer lyssningen ytterligare.

Hela familjen fascineras av skräckhistorier

I familjen Bengts-Hägerstrand är Låt det mörka komma ut lite av ett gemensamt projekt, eftersom musikern Peter Hägerstrand, Ulrikas man och Zacharias pappa, har gjort all musik till serien. Musiken är olika i varje avsnitt, men fungerar också som en sammanhållande kraft. Den är djupt suggestiv och väldigt skrämmande. Hurdant är då den här familjens förhållande till skräcken som genre?

– Väldigt gott skulle jag säga! säger Zacharias Hägerstrand.

– Jag kommer ihåg när John Ajvide Lindqvist kom ut med sin genombrottsroman Låt den rätte komma in. Den blev en ivrig snackis hos oss.

Ulrika Bengts fortsätter:

– Det var såhär, att Peter köpte boken, och började läsa den. Han blev väldigt förtjust och berättade om boken för oss andra i familjen, som också började läsa den. Jag fick läsa i smyg och försökte gömma boken på olika ställen, men alla hittade den alltid. Det var en riktig cirkus. Vi läste den alla samtidigt.

Ivriga skräckfilmsbesökare

Hela familjen har också en lång tradition av att gå på bio tillsammans och uppleva det senaste.

– Om vi pratar om skräckfilmer, så är jag själv en fasansfull, eller kanske en jättebra, skräckfilmstittare, för jag lever mig in i det alldeles totalt. Det är en pärs inte bara för mig utan också för dem som sitter bredvid mig i salongen, skrattar Ulrika.

– Det finns vissa filmer som jag uppskattar mycket, men som resten av familjen har sagt att jag under inga omständigheter får gå och se!

Vad kan då skräcken ha för funktion i vårt samhälle?

– Jag tänker på att många filmer och böcker har beskrivit marginaliserade personer och livssituationer, ibland för att konfrontera allmänheten, ibland för att spegla den, eller för att ifrågasätta den. Men genren har i många fall också varit exploaterande. Ändå tror jag att den kan bidra till att förändra sin samtid, eftersom det som sägs högt stannar kvar där ute. Då är det inte längre inne i mörkret, säger Zacharias.

– Sen är det ju en orostid vi lever i, fortsätter Ulrika. Jag tycker att rädsla är grunden för allt skräckberättande, rädsla som ofta leder till våld. Och vi har alla många saker att vara oroliga för just nu.

Zacharias hakar på:

– Men det är också intressant det där med att vi lever i en orolig tid. För på ett sätt: Gör vi inte alltid det? Är det inte alltid kaos och elände i världen? Är det inte alltid lidande och ondska och misär någonstans på jorden?

Andra människor är det mest skrämmande

På frågan om vad som skrämmer dem själva allra mest följer en lång tankepaus.

– Sjukdom, ensamhet, död. Att någonting dåligt ska hända dem som står mig nära, som jag bryr mig om, säger Ulrika till slut.

– Det finns en massa saker som skrämmer mig sådär i allmänhet. Att gå på gatan i mörkret under natten. Men det beror ju på att jag är rädd för andra människor, funderar Zacharias.

– Men personligen skulle det mest fruktansvärda vara ungefär det som hände Mumintrollet i Trollkarlens hatt. När han kryper ner i hatten, och stiger upp helt oigenkännlig för andra människor – att någon sorts grundläggande koppling till andra människor går förlorad, som gör det omöjligt att kommunicera. Och då kan man inte ens be om hjälp. Om man blir överfallen på gatan finns det åtminstone en mening med att skrika på hjälp.

Världens äldsta genre

Skräck och rädsla är alltså grundläggande känslor som var och en av oss har känt och kan relatera till – därför är skräcken allmängiltig. Behovet att skrämma varandra, och själv bli skrämd, har alltid funnits.

– Jag tror att det är lika gammalt som mänskligheten, att berätta spökhistorier för varandra, säger Ulrika.

– Det är ett sätt att skapa gemenskap, fortsätter Zacharias. Jag minns när jag var på konfirmationsläger, då berättades det en spökhistoria som hade cirkulerat där i all evighet. Idén med den var att få folk att komma närmare varandra medan de skakade av rädsla. Den finns en gemenskap där, kanske våra skräckhistorier kanaliserar rädslan vi känner, så att den inte går ut över andra.

Sedelärande historier eller ren sadism?

Ofta lyfter man också fram de gamla berättelsernas sedelärande uppgift, som att hindra barn från att springa ut i skogen och umgås med vargar, eller vikten av att äta upp all gröt på tallriken för att inte svälta ihjäl.

– Men jag tror också att de där föräldrarna som berättade genuint var lite sadistiska. Kanske tyckte de att det var lite kul att se någon bli rädd för sådant som de själva inte var rädda för, säger Zacharias Hägerstrand.

– Det är också ett sätt att få sig själv och andra att känna någonting. Om man känner någonting, så förhöjer det också livskänslan, säger Ulrika Bengts.

Lyssna till hela serien på Arenan

Förutom Därinne och Ett annat land ingår tre andra nyskrivna dramer i poddserien. De är skrivna av Anders Larsson, Anders Slotte och Johanna Holmström.

Good guy

En ung kvinna har blivit våldtagen och misshandlad av en man hon lärt känna föregående kväll. I dramat följer vi rättspsykologens utfrågning. Good guy är den sista text Anders Larsson skrev innan han oväntat avled hösten 2021. Avsnittet är regisserat av Jessica Edén.

Good guy

29:35

Blårävar

Jens åker till Karleby för att bo i släktens gamla hus. Vad han inte vet är att hans farfar var inblandad i en olycka många år tidigare och att ortsborna inte har glömt. Manuset är skrivet av Anders Slotte och för regin svarar Jarno Kuosa.

Blårävar

36:54

Offer

Året är 2044 och Sinikka ägnar sig åt att beställa hem varor och varelser via nätet. En dag får hon en leverans som kommer att förändra resten av hennes liv. Johanna Holmström har skrivit texten till dramat, som rör sig i gränslandet mellan ljudnovell och audiodrama. Jessica Edén har regisserat.

Offer

42:57

Niko Ingman står för ljuddesignen i samtliga avsnitt.

Naamioitu mies seisoo pimeässä portaikossa.

Skräckfilmen och dess verkan – varför njuter vi av ångest och rädsla?

Skräck är en massiv, vinstdrivande filmgenre med hängivna fans runt världen. Men varför flockas vi till skräck och varför vill vi frivilligt utsätta oss för rädsla, ångest och obehag? Enligt forskning kan skräckfilmen ha en terapeutisk verkan på tittaren.