Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Antalet elbilar har vuxit stadigt i Västnyland – men de kunde vara ännu fler om det inte vore för de höga priserna

Laddning av en elbil i Birmingham i Storbritannien.
Bildtext Nya elbilar kostar i många fall åtminstone 40 000 euro.
Bild: Unsplash

Också allt fler västnylänningar köper elbil, men för att den verkligt stora massan ska hänga på trenden krävs ändå att elbilarna blir billigare.

Från januari till november 2022 togs 69 nyregistrerade elbilar i bruk i Ingå, Hangö och Raseborg. Det är 25 fler än under hela 2021. Det här handlar om bilar som helt och hållet går på el.

Det är mycket som sätter tryck på att elbilarna måste bli fler. EU förbjuder nya fossilbilar 2035 och Finland har åtagit sig att minska trafikutsläppen med hälften från 2005 års nivå till år 2030.

Man i väst ser mot kameran medan han lutar sig mot en bil.
Bildtext Kurre Ahllund tror att betydligt färre köper ny bil 2023.
Bild: Veronica Montén / Yle

I en bilaffär i Horsbäck i Ekenäs jobbar försäljningschef Kurre Ahllund. I just den bilaffären ligger andelen sålda bilar som går helt och hållet på el på runt 20 procent. Motsvarande siffra för hela landet rör sig kring 15 procent, tippar Ahllund.

– Marknadsandelen av elbilar har nog stigit hela tiden. Det märker man helt tydligt och den skulle ha stigit ännu mer om vi hade haft bilar att leverera. Alla tillverkare har ju haft problem att få bilar ut på marknaden.

Antalet elbilar har vuxit stadigt i Västnyland – men de kunde vara ännu fler om det inte vore för de höga priserna

7:39

Kurvan har alltså pekat uppåt och hade alltså utan leveransproblem varit ännu brantare. Men just nu ser det ändå ut som den häftigaste elbilsboomen avtar. Orsaken till det här är föga överraskande den dalande ekonomin och världsläget i stort. Och det här gäller förstås inte bara elbilar.

– Nybilsregistreringen vågar jag påstå blir betydligt lägre nästa år än det här året, säger Ahllund.

Priset på elbilar är det stora dilemmat

Förhoppningen nationellt och också på EU-nivå är alltså att betydligt fler av oss ser till att byta ut våra fossilbilar till mer klimatvänliga alternativ. Men i dag verkar den stora massan tycka att elbilarna är för dyra.

– För att komma till volymer betyder det att man måste komma ner i prisnivå på bilar. Det är det största dilemmat för tillfället. Bland alla biltillverkare är bilarnas pris från 40 000 uppåt till närmare 70 000 euro. Det är en ganska stor budget för de flesta.

Statliga stöd för dem som köper elbilar är enligt Ahllund inte det som är avgörande eftersom stödet ändå måste vara orealistiskt högt för att det ska ha en inverkan.

Laddningsstation för elbilar i Ekenäs
Bild: Yle/Helena Rosenblad

Ett alternativ är förstås att köpa en begagnad elbil. Bytesbilsmarknaden för elbilar är ändå ganska begränsad, berättar Ahllund.

Till norra Finland på en laddning

Förutom priset funderar kunderna fortfarande på hur långt man kommer med en laddning och hur batteriet klarar vintern.

– Förut vill folk som funderade på elbil de skulle komma till Lappland med en tankning och det är inte realistiskt, men det är inte mera det första kriteriet. Du behöver inte komma 1000 kilometer med en elbil. De flesta klarar någonting mellan 300 och 500. Det är helt ok.

Det som också spelar in är möjligheten att ladda sin bil.

Orealistiska mål

Trots ambitiösa mål från statens och EU:s sida tror Ahllund att vi kommer att ha fossila bilar på våra vägar ett bra tag till.

– Alltid ska man ha ett mål, men hur realistiskt är målet i dagens läge. Beslutsfattarna får nog säkert skjuta på det lite. Nog kommer det att finnas förbränningsmotorer en god stund ännu, säger Kurre Ahllund.

Diskussion om artikeln