Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Marins festvideo, maktmissbruk vid Nylands brigad och Ukrainakriget – det här är årets populäraste artiklar

Tända tomtebloss som bildar siffrorna 2022.
Bildtext Tänk, snart är det ett nytt år. Och jag som bara nyligen lärt mig att skriva rätt årtal.
Bild: Geargodz

I två år toppade coronanyheterna vår lässtatistik, men i februari i år hände något som skulle få stora följder för Europa, Finland och världen resten av året, nämligen Rysslands invasion av Ukraina.

Från det förödande kriget i Ukraina och coronan som fortfarande påverkat vårt samhälle till den enskilda människans livsöden – ni har verkligen intresserat er för varierande ämnen i år.

Därför har vi nu samlat de nyhetsämnen och enskilda artiklar, som ni varit mest intresserade av i år i ett paket! Här kommer topplistan.

10. Vad är elpriset just nu?

elkonsumtion
Bildtext Tänk att vi skulle komma till den dag då finländare skippar bastubadandet eftersom bastun går på el. Undrar hur populära vedeldade bastuugnar blivit?
Bild: Petri Karvinen / Yle

I maj i år skrev vi att det nu var slut på import av den ryska elen till Finland. I stället skulle vi förlita oss på vindkraft och kärnkraft, speciellt från efterlängtade Olkiluoto 3. Tillsammans skulle kanske Finland kunna bli självförsörjande på el redan år 2023.

Men som de flesta säkert vet i det här laget har Olkiluoto 3 krånglat. Dessutom har flera andra kärnkraftverk i Europa också haft problem.

Allt det här inverkar på elpriset och vi finländare fick smaka på det ruttna äpplet när många av oss i höst ställdes inför en helt ny verklighet: De flesta finländska elbolag chockhöjde sina elpriser och slutade erbjuda tillsvidareavtal.

Plötsligt skulle många av oss behöva börja förlita sig på börsel, men vad är börsel och var hittar vi den infon? Svenska Yle hjälper dig förstås och resultatet blev denna vällästa artikel:

9. Finland + Nato = sant

Finlands och Natos flaggor.
Bild: VITALIY VODOLAZSKYY

Den 16 februari i år presenterade Helsingin Sanomat en opinionsmätning om Nato. Då var 43 procent av åsikten att vi borde gå med i försvarsalliansen ifall presidenten och statsministern ansåg att det vore i Finlands bästa intresse. Motståndet var ändå ännu då stort, ungefär 40 procent ville inte att Finland skulle gå med i Nato.

Men den 24 februari, bara en drygt vecka efter att opinionsmätningen presenterades, valde Ryssland att invadera Ukraina och skapa ”det värsta säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget”. Två dagar senare hade över 50 000 finländare skrivit under ett medborgarinitiativ om finländskt Natomedlemskap, men regeringen med Marin i spetsen sa att vi inte kan förvänta oss någon snabb finländsk anslutning till Nato.

Men rullorna var igång. Våra ministrar besökte andra ministrar, diskussionerna började i riksdagen och andra Natoländer, såsom Estland, hoppades att Finland skulle gå Natos väg. Samtidigt ökade Natostödet här hemma, över 60 procent var för ett Natomedlemskap i mitten av mars och motståndet hade minskat drastiskt.

Den 15 maj var det dags för riksdagen att ta ställning till en finländsk Natoansökan och det blev också ett av de mest lästa innehållen på vår sida det här året:

Jani Mäkelä, Mauri Peltokangas, Sanna Antikainen, Petri Huru, Mikko Lunden, Vilhelm Junnila ja Jari Ronkainen poseeravaat keskustelun loputtua kuvaa varten eduskunnassa 17. toukokuuta.

Riksdagen godkände Finlands Natoansökan

Alla Natorelaterade nyheter samlade i vår liveblogg.

8. En festande statsminister blev viral världen över

Närbild på brunhårig leende Sanna Marin i randig tröja framför gröna träd.
Bildtext Har vi en partypingla som statsminister frågade många sig efter den läckta festvideon i augusti.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Det kan inte ha varit lätt att som statsminister efter knappt ett års arbete plötsligt kastas in i det okända som stavas corona, för att sedan nu behöva tampas med effekterna av Ukrainakriget.

En statsminister behöver också fritid och få bli berusad på en fest, eller är vi alla okej med det?

Hur som helst blev en läckt festvideo med vår statsminister Sanna Marin viral världen över och även hennes kommentarer på den första pressträffen efter läckan spred sig likt en löpeld på sociala medier – också ni intresserade er för vad Sanna Marin hade att säga om videon.

Sanna Marin fotograferad utomhus medan hon talar.

Marin om festvideorna: "Jag har inte gjort något olagligt"

Videor på den festande statsministern sprids på nätet.

7. Mobbning på Nylands brigad

Närbild av militärfordon.
Bildtext Varje år avbryter cirka 100 personer sin tjänstgöring vid Nylands brigad av olika orsaker.
Bild: Patric Ring / Yle

Hur ska man lära ut disciplin år 2022? Det frågar sig 19-åriga Noa, som bara efter några månader avbröt sin militärtjänstgöring vid Nylands brigad i våras.

Han berättade för vår reporter på Yle Västnyland att han blev utsatt för regerätt mobbning på brigaden.

– Det handlade om psykiskt våld, hot och maktmissbruk, berättade Noa, som också beskrev hela upplevelsen på brigaden som en enda stor form av ”toxisk maskulinitet”.

Noas berättelse, som också innehöll positiva erfarenheter av tiden i Dragsvik, var ni många som ville ta del av.

6. ”Att vara mamma är fantastiskt”, säger 15-åriga mamman Tindra

Tindra Nordström
Bild: Arash Matin / Yle

Självständighetsafton 2020 får 15-åriga Tindra Nordström en chock. I sin hand höll hon nämligen ett positivt graviditetstest.

En självklarhet uppenbarade sig ändå snabbt. Hon ville behålla barnet och började också dokumentera sin graviditet. Artikeln som handlar om hennes tankar kring graviditeten var ni många som ville läsa:

Tindra Nordströms och tre andra finlandssvenska gravida kvinnors resa kan du följa med i serien I väntan på dig som finns på Arenan. Är du gravid just nu kan du också söka in till en ny säsong av succéserien.

5. En ensam seglare i sjönöd räddades av sin medtävlare

Tapio Lehtinen på båten Asteria.
Bildtext Tänk att få höra en smäll och vakna med vatten upp till knäna. Då finns det ingen tid att förlora, om man befinner sig på en segelbåt långt ute till havs.
Bild: P. Porkala

Sport har ni också varit intresserade av i år. Speciellt artikeln om tävlingsprogrammet för vinter-OS i Peking lästes av väldigt många, men vem gillar inte ishockey och längdskidåkning? Herrarnas stafett söndagen den 13 februari var den mest sedda tävlingen under OS med i genomsnitt 1,573 miljoner finländska tittare på våra kanaler.

Då det gäller enskilda sportartiklar och händelser är det ändå Tapio Lehtinens öde utanför Sydafrikas kust som berörde er mest i år. På fem minuter sjönk plötsligt hans segelbåt och han fick tillbringa ett dygn i sjönöd i sin livflotte innan en av hans medtävlare räddade honom.

4. Ingen hittade personen som hamnade i havet från Baltic Princess

Silja Lines Baltic Princess, i sina vita, rosa och röda färger glider förbi Beckholmen i Åbo.  Trädgrenar utan löv hänger ner från ett träd på stranden där bilden tagits.
Bildtext Trots eftersökningar hittade man inte personen som hamnade i vattnet på Ålands hav den 18 november.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Vad hände riktigt natten till fredagen den 18 november ombord på fartyget Baltic Princess? Sjöbevakningen meddelade den fredagen att en person misstänkts har fallit i havet från passargerarfartyget och flera enheter var på plats för att göra eftersökningar, men personen hittades aldrig.

Flera av er intresserade er för fallet och därför blev också den uppföljande artikel, där övervakningskameror bekräftade att personen som försvann hade klättrat på fartyget, ett av årets mest lästa innehåll.

Bild av ett upplyst fartyg vid kajen i Åbo.

Bilder från övervakningskameror bekräftar: Den person som försvann från Baltic Princess klättrade på fartyget

Eftersökningarna på Ålands hav ledde inte till något resultat i fredags. Den person som försvann från fartyget Baltic Princess har fortfarande inte hittats.

3. ”Dags att fixa sig lite omikron” – eller så inte

Mikroskopbild av SARS-CoV-2-coronaviruset. Röda stavar sticker ut ur en grå boll. Bakgrunden är mörkgrå.
Bildtext Coronan härjar fortfarande och precis som tidigare lyder uppmaningarna att stanna hemma om du är sjuk. Att få corona med flit är ingen bra idé.
Bild: Yhdysvaltain tautikeskus CDC

Alfa, beta, delta och omikron – många är de varianter vi hunnit gå igenom då vi snart öppnar dörren för det fjärde året med coronan i våra liv.

Men i januari i år var många coronatrötta. Efter två år av coronarestriktioner höll folket på att gå under av nyheterna om den nya varianten Omikron, som trots att den verkade orsaka ett mildare sjukdomsförlopp än de tidigare varianterna sist och slutligen orsakade de flesta coronadödsfall i Finland.

Men det visste vi ännu inte i januari. Istället började det snackas om att ”man kanske lika gärna borde låta sig bli smittad av omikron, så har man det undan”. Men då höjde vår vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund ett varnande finger, och förklarade fem stora orsaker varför man inte ska låta sig bli smittad av corona med flit, och ni läste det med stort intresse:

2. Kriget som ingen trodde att Putin skulle våga starta

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Bildtext Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har ända sedan Rysslands invasion i februari uppmanat västländerna stå enade mot det ryska hotet och hjälpa Ukraina till seger.
Bild: Handout / Ukrainan presidentin kanslia

Den 24 februari i år inledde Ryssland sitt anfall mot Ukraina men redan en vecka innan inledde Svenska Yle en direktrapportering om krisen. Otaliga artiklar senare har Rysslands invasion bokstavligen format hela vår nyhetsverksamhet i år och även varit det stora samtalsämnet i många hem också, om man tänker på alla effekter det fått på också det finländska samhället.

Därför är det också förståeligt att artiklar om kriget i Ukraina berört väldigt många av er. Knappt en vecka efter att invasionen inleddes skrev vi om finlandssvenska Ralf Sirén, som valde att åka i väg till Ukraina för att strida för det ukrainska folket.

– Alla kan se att det Ryssland gör är fel. Jag kan inte bara stå vid sidan om och titta på när det händer, sa han då.

Sirén återvände till Finland efter över 100 dagar i Ukraina, skrev flera finländska medier i augusti/oktober.

Ukrainakriget har också fått oss att öppna upp ögonen ännu mera för rysk informationspåverkan. Manipulerade bilder och videor har ända sedan kriget startade fyllt våra sociala medier och det tog inte länge förrän man också började beskriva Rysslands invasion av Ukraina som ”det första Tiktok-kriget”.

Men det var särskilt en video som oroade många av er läsare, nämligen en video i april som påstods visa tunga ryska vapen på väg mot Finland. Därför är det förståeligt att vår artikel där Petteri Kajanmaa vid Försvarshögskolan avfärdar videon som rysk skrämselpropaganda, blev väl läst.

Den artikel som dock blivit mest läst från Ukrainakriget, förutom vår liveartikel som fortfarande uppdateras varje dag (och besökts närmare 3 miljoner gånger under året), är vår samling av bilder och videor från de första dagarna från kriget. Få av oss trodde väl då att vi fortfarande nu, i slutet av år 2022, inte skulle se något slut på det här kriget.

Harkova.

Se bilder och videoklipp från den ryska invasionen av Ukraina

Ryssland har angripit Ukraina med artilleri och missiler.

1. Favorit i repris – allas vår älskade Strömsötröja!

Kvinna sitter i soffa och håller upp en stickad tröja
Bildtext Strömsötröjan kom till förra året, men Lee Esselström har också hunnit göra mönster på Strömsökofta, Strömsövantar och mycket mer!
Bild: Monica Storm/Yle

Vi behöver alla få koppla av från nyheter om krig, energikris och coronan ibland, och vad är inte bättre än att ta ett par stickor i handen och lyssna på en bra podd?

I fjol var artikeln om Strömsötröjan årets mest lästa innehåll på vår webbplats, och vet ni vad. Lee Esselström gör det igen! Trots att den här artikeln alltså publicerades förra året har ni fortsatt att återkomma till Strömsötröjans mönster om och om igen det här året. Vad glada vi blir!

Även Esselströms mönster från 2020 på enkla sockor med förstärkt häl var bland de mest lästa i år. En väldigt rolig nyhet då Strömsö också firat 20 år i rutan i år. Det tackar vi så mycket för och önskar er alla läsare ett gott nytt år 2023!