Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Besökte kritiserade värdlandet två gånger – det här gjorde fotbollsbasen Ari Lahti under sina VM-resor i Qatar: ”Arrangemangen fungerade fint”

Uppdaterad 21.12.2022 17:53.
Ari Lahti i Qatar under fotbolls-VM.
Bildtext Ari Lahti representerade finsk fotboll under Qatar-VM.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Ari Lahti var på plats både då VM öppnades och avslutades. Vad fick Bollförbundets ordförande vara med om i Qatar?

– Det är givet att det hänger ett svart skynke framför den här turneringen som kopplas ihop med mänskliga rättigheter och migrantarbetarna.

Det konstaterade FInlands fotbollsbas Ari Lahti för Yle Sporten i samband med att VM skulle börja.

Under den pratstunden betonade Lahti upprepade gånger vikten av att vara på plats för att kunna påverka. Därför återvände ordföranden för förra helgens finalmatch.

– Arrangemangen fungerade fint. Efter att arenorna till slut blivit klara så visade de sig vara utmärkta matchplatser och till exempel trafikarrangemangen var ypperliga, säger Lahti nu till Yle.

Detta gick resorna ut på

På första resan hade Lahti med sig förbundets viceordförande Kaarlo Kankkunen och generalsekreterare Marco Casagrande. Under det andra besöket var Lahti i Doha i samband med VM-finalen.

De två resorna var av lite olika slag.

– Den själva dialogen, om mänskliga rättigheter, migrantarbetares rättigheter och förhållandena, var mer på tapeten under den första visiten. Bland annat besökte vi med resten av de nordiska länderna FN-organet Internationella arbetsorganisationens kontor i Doha, där vi hade omfattande diskussioner.

– På den andra resan var jag där i ett drygt dygn och snackade med europeiska kollegor om två saker:

– Den ena handlande om dam-EM 2025, som vi sökt om tillsammans med de andra nordiska länderna. Den andra handlade om Uefas och Fifas kommande val av exekutivkommittéer, redogör Lahti.

Bråk om bindlar

Bollförbundets boss berättar att han tillsammans med det danska förbundet funderade på hur man kunde spetsa till EM-ansökan ytterligare.

– Senaste nytt i sökprocessen är att värdskapet inte bestäms ännu i januari, på grund av turneringskostnaderna sker det först i april.

VM fick sig en tidig storm, då Fifa hotade med gula kort för att hindra europeiska landslag från att ha på sig One Love-regnbågsbindlar.

– Jag tror att vi var elva förbund som samlats, då det diskuterades med Fifa om bindlarna i fråga. En stark enhetlighet uppstod på en bredare front än bara Norden, vilket var fint att se.

Fifa satte ned foten och relationerna till de europeiska förbunden blev knappast varmare.

– Fifa har den yttersta makten, men Europa har bra representation inom beslutsfattningen. Jag tror att den här diskussionen, som i viss mån hade att göra med ignorans gentemot västeuropeiska förbund, behöver fortsätta.

– Jag tror att vi kommer att kunna komma överens, men på kort sikt så förde det här ju inte relationerna mellan Fifa och Uefa åt det bättre hållet, medger Lahti.

Diskussion om artikeln