Kurvinen om kolsänkan: ”Att bara minska avverkning är ingen lösning, Finland behöver till och med mera avverkning”
Den här regeringen är inte precis känd för att hålla ihop om skogsfrågor, men det är ändå anmärkningsvärt hur olika två ministrar kan kommentera samma kolsänkerapport.
Ohisalo: Skogsägare borde få ersättning för att spara skog istället för att avverka
Finlands kolsänka måste stärkas eller utsläppen minskas.
– Vi har suttit ner med regeringspartierna och alla är eniga om att det är allvarligt och att vi behöver mer åtgärder.
Så säger miljö- och klimatminister Maria Ohisalo (Gröna) i en intervju för Svenska Yle strax efter att naturresursinstitutet Lukes rapport i dag publicerats. Hon tar också fasta på ett åtgärdsförslag som både experter och finansministeriet lagt fram tidigare, nämligen att skogsägare borde få ersättninig för att spara sin skog.
Mera gallring, säger Kurvinen – mindre gallring, säger experten
Det är inte första gången regeringsrepresentanter från Centern och De gröna kommenterar skogsrapporter på väldigt olika sätt.
När Yle intervjuar också jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen (C) om rapporten medger han visserligen att läget är allvarligt. Men några åtgärder för att minska på skogsavverkningen ser han inte som nödvändiga.
– Rapporten säger att det behövs växande, välmående skogar. Man kan inte säga att bara att begränsa avverkningen är en lösning, vi behöver delvis också ny avverkning för att vi inte gallrar unga skogar i tillräckligt god tid, säger Kurvinen.
Ungefär samtidigt som Kurvinen intervjuas i riksdagen presenterar experterna på Luke sin rapport på en pressträff, och nämner just överdriven avverkning som en av huvudorsakerna till den minskade kolsänkan.
– Avverkningssätten har ändrat under 2000-talet på ett dåligt sätt, speciellt gallringarna. De görs för kraftigt och man tar bort för mycket träd i förhållande till ytan. Det minskar tillväxten, säger Lukes forskningschef Kari T. Korhonen.
”Total bluff” att Finland inte kan kombinera större avverkning med klimatmål
Kurvinen tar i sin tur fasta på Lukerapportens fokus på skogens tillväxt:
– Nu behöver vi satsa på tillväxten, det behövs gödsling, men det behövs också mer avverkning men vid rätt tidpunkt, säger Kurvinen och menar att det mesta handlar om vid vilken tidpunkt skogen ska avverkas.
Kurvinen säger att det alltid finns sådant som kan utvecklas inom skogsvården och skogsekonomin, och att Finlands skogsägare är upplysta och redo att ta i bruk nya metoder. Om förslaget att stödja skogsägare som vill spara skog säger han att han är väldigt öppen för olika former av kolbörser och kompensering, och att till exempel beskoga torvmarker som inte längre brukas för energitorv.
Vidare håller Kurvinen fast vid att skogen växer mer än vad vi avverkar. Klimatmålen kommer Finland att nå, säger han.
– Det är en stor bluff att vi skulle behöva välja mellan mera produktion från skogen eller en bättre klimatpolitik. Med smart klimatpolitik kan vi både binda mer kol, minska utsläppen och skapa mer inkomster, för landsbygden.
Nästa regering får ta vid
Statsrådets ministergrupp för klimat- och energifrågor behandlade Lukes rapport onsdag morgon. Utmaningen för Finland är att EU-målen för utsläpp och kolsänka från skog och mark är bindande: lyckas vi inte nå målen måste vi kompensera på något annat sätt. Att köpa kolkrediter från andra länder är dyrt, medan att minska utsläppen inom till exempel trafiksektorn ännu mer än planerat är svårt.
Lösningen för tillfälle är alltså att samla branschfolket, skogsexperterna samt tjänstemän från flera ministerier för att utreda vad som kan göras. Det här arbetet inleds i januari och målet är en konkret åtgärdslista för nästa regering
– Det här är inte bara den här regeringens ansvar utan också den nästas, säger Maria Ohisalo och önskar att också oppositionen nu engagerar sig i frågan.
– Vilket parti som än sitter i nästa regering måste fortsätta med det här arbetet, annars kan vi få en miljardnota från EU, säger Ohisalo till Svenska Yle.
På den punkten håller Kurvinen med.
– Jag vill betona att den här regeringen har bara 3,5 månader kvar och inte kan fatta några stora beslut. Vi behöver göra utredningar så nästa regering kan dra sina slutsatser.
Luke: Stor avverkning och långsamt växande tallar gör det svårt för Finland att nå EU:s klimatmål – det kommer att kosta
Kolsänkan i Finland ser inte ut att växa de närmaste åren.