Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Zelenskyj togs emot som en hjälte i Washington – Biden: Vi står vid Ukrainas sida så länge det krävs

Zelenskyj talade till den amerikanska kongressen under torsdagsnatten. - Spela upp på Arenan

USA:s president Joe Biden lovade Ukraina ett fortsatt starkt stöd. Medan president Zelenskyj i sitt tal till den amerikanska kongressen sade att det amerikanska stödet är en investering för global säkerhet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskys iklädd militär grön tröja inledde sitt besök i Vita huset med att tacka amerikanerna för det stöd Ukraina fått. Utan det militära stödet skulle framgångarna på slagfältet ha uteblivit.

Medan USA:s president Joe Biden hyllade sin kollega och ukrainarnas förmåga att stå emot den ryska aggressionen.

– I 300 dagar har det ukrainska folket visat världen en ryggrad av stål, sade Biden.

Joe Biden hälsar Zelenskyj välkommen. - Spela upp på Arenan

Visiten i Washington DC var Zelenskyjs första utlandsbesök sedan Ryssland invaderade landet den 24 februari.

På den gemensamma presskonferensen betonade USA:s president Joe Biden hur viktigt det är att träffas personligen, att kunna se varandra i ögonen.

– Det är viktigt för det amerikanska folket och för världen att höra direkt från dig om Ukrainas kamp ... vi står vid er sida så länge det krävs, lovade Biden och sa att han kommer att se till att frihetens låga hålls brinnande.

Joe Biden tackade även USA:s allierade och sade att Putin har skapat ett mer sammansvetsat Nato än någonsin tidigare.

– Han ville splittra Europa. Vad gjorde han i stället? Han har skapat ett ännu mer enat Nato med Sverige och Finland som ansluter sig.

USA:s president Joe Biden välkomnar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som i onsdag gjorde sitt första utlandsbesök sedan Ryssland inledde sin invasion den 24 februari.
Bildtext Den ukrainska presidenten Zelenskyj tackade USA för det militära stöd som Ukraina fått under kriget.
Bild: EPA-EFE

Efterlängtat besked

Biden kom också med ett efterlängtat besked till ukrainarna. USA har godkänt ett nytt militärt biståndspaket värt 1,85 miljarder dollar som innehåller det avancerade luftvärnssystemet Patriot.

En missilsköld ukrainarna länge begärt. Med hjälp av det effektiva Patriot-systemet kan Ukraina betydligt effektivare försvara sig mot robotattacker och upprätthålla infrastrukturen i landet.

Det kommer ändå att ta tid, åtminstone flera veckor, innan Patriot kan tas i bruk, först ska ukrainarna utbildas att använda det. Det krävs omkring 100 soldater att hantera luftvärnssystemet.

Zelensky var ändå tydlig med att understryka att Patriot-systemet kommer att stärka det ukrainska luftförsvaret väsentligt.

Presskonferensen bjöd även på bister realism, både Zelenskyj och Biden sade att kriget blir utdraget, det finns helt enkelt ingen enkel fredsformel i sikte.

Enligt Zelenskyj skulle en rättvis fred som kunde avsluta kriget innebära att det inte görs några som helst kompromisser gällande de ukrainska områdenas status.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i USA:s representanthus. Bakom honom står representanthusets taleskvinna Nancy Pelosi och USA:s vicepresident Kamala Harris.
Bildtext Den ukrainska president Volodymyr Zelenskyj möttes av stående ovationer när han höll tal inför den amerikanska kongressen. Zelenskyj gav kongressen en ukrainsk flagga som han fått av ukrainska soldater vid fronten i Bachmut.
Bild: EPA

”Ukraina kommer aldrig att kapitulera”

Efter visiten i Vita huset var det dags för den ukrainska presidentens kanske viktigaste tal hittills, ett tal han levererade inför den amerikanska kongressen.

USA mäktigaste lagstiftare välkomnade den ukrainska presidenten som en hjälte med rungande applåder och stående ovationer.

Zelenskyj och Biden möttes vid Vita Huset. - Spela upp på Arenan

I sitt historiska tal betonade Zelenskyj att Ukraina aldrig kommer att kapitulera.

Den ukrainska presidenten riktade också tydligt budskap till de amerikanska lagstiftarna som fattar beslut om USA:s stöd till Ukraina.

– Era pengar är inte välgörenhet, det är en investering för den globala säkerheten och demokratin, vi hanterar det amerikanska bidraget på ett ansvarsfullt sätt.

Den ukrainska presidenten slog också fast att Kreml bör besegras på slagfältet. Zelenskyj avslutade sitt tal i kongressen med att önska en God Jul och ett segerrikt år.