Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Benjamin Netanyahu premiärminister i Israel igen

Netanjahu puhuu mikrofoniin. Hänellä on musta puku. valkoinen kauluspaita ja sininen kravatti. Taustalla näkyy Israelin sinivalkoinen lippu.
Bild: Sebastian Scheiner / EPA

I Israel meddelar Benjamin Netanyahu att han bildat en regering.

Netanyahu återvänder nu till makten för att leda den mest högerorienterade regeringskoalitionen i Israels historia.

Han förlorade sin post som premiärminister i fjol, men vann valet som ordnades i början av november och fick då tillstånd att bilda en regeringskoalition med stöd av extremhögern.

Israel har haft fem val på mindre än tre år.

Utrikes

Över en miljon människor har demonstrerat mot Macrons pensionsreform i Frankrike i dag

Det franska inrikesministeriet rapporterar att 1,1 miljoner personer har deltagit i dagens demonstrationer mot president Emmanuel Macrons pensionsreform. Enligt fackföreningen CGT kan demonstraterna till och med ha varit så många som 3,5 miljoner.

I Paris demonstrerade omkring 119 000 människor enligt myndigheterna, vilket är det största antalet sedan protesterna inleddes i januari.

Jämfört med protesterna i mitten av mars har antalet demonstranter mer än fördubblats i hela landet. Enligt myndigheternas uppskattningar nådde antalet ändå inte upp till de 1,28 miljoner som deltog i protesterna i början av månaden.

Källa: STT

Demonstranter i Marseille i södra Frankrike.

Riksomfattande protestdag i Frankrike efter Macrons trotsiga uttalanden om pensionsreformen

Macron tänker skärpa pensionsbestämmelserna oavsett protest.

Tiotusentals personer demonstrerar i Israel

Tiotusentals israeler protesterade under torsdagen mot en ny lag som gör det svårare att förklara premiärministern olämplig för sin post. Lagen ratificerades tidigare under dagen.

Demonstranterna har bland annat blockerat vägar, till exempel i Tel Aviv. Där har polisen avfyrat vattenkanoner och även burit bort en del av demonstranterna i ett försök att avbryta blockeringen av en motorväg.

Ett dussintal personer har arresterats, enligt polisen för att de har stört den allmänna ordningen.

Källa: Reuters

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Finlands president Sauli Niinistö.

Turkisk parlamentskommission godkände Finlands Natoansökan

Finland ett steg närmare turkiskt godkännande.

Kristersson ska prata med Orbán om Ungerns inställning till Sverige

Sveriges statsminister Ulf Kristersson kommer att prata med premiärminister Viktor Orbán om Ungerns inställning till Sverige.

Ungern har meddelat att Finlands Natoansökan ratificeras på måndag – men inte Sveriges. Kristersson säger att han inte fått någon information om varför Ungern skiljer åt ländernas Natoansökan.

– Jag kommer att ställa frågan av vilken anledning som de nu separerar Sverige från Finland. Det här är signaler som vi inte har fått tidigare, så jag ska absolut ta upp det här med Orbán i dag, säger han till Sveriges Radio.

Ett kollage av nyhetsbilder med logon för "Nyhetsskolan" i mitten.

Nyhetsquizet: Xi Jinping, Ramadan och arga busschaufförer

Här kommer nyhetsquizet med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.