Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Det känns som en liten familj” – Vänstugan i Ekenäs håller öppet på julafton för åttonde året i rad

Uppdaterad 23.12.2022 09:45.
Ann-Maj Gabrielsson och Janina Gabrielsson framför en plastgran dekorerad i silver och guldglitterband och julgransbollar.
Bildtext Ann-Maj Gabrielsson och Janina Gabrielsson har planerat julmiddagen tillsammans med ytterligare två personer som jobbar i Vänstugans kök.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Också i år ordnar den lilla, ideella föreningen Vänstugan julmiddag för ensamma. Egentligen undviker föreningen att betona det där med ensamhet; man väljer att kalla festen för en jul för alla.

Julen kan kännas extra tung för de som inte har en familj att tillbringa julaftonen med.

Så länge verksamhetsledare Ann-Maj Gabrielsson har jobbat för Vänstugan finns det personer som varje år har firat julafton i Vänstugans trivsamma lokal i centrala Ekenäs.

Julmiddagar också under pandemin

Jul för alla, eller för cirka 50 personer som får plats i matsalen, ordnas i år utan coronarestriktioner. I fjol kunde man ordna julmiddag för max 20 personer.

– Vi hade i stället två dukningar, säger Ann-Maj Gabrielsson.

På så vis kunde totalt 40 personer delta i Vänstugans julaftonsfirande. Också julen 2020 gick det att ordna en småskalig julmiddag, men då måste Vänstugan, på grund av restriktionerna arrangera festen dagen före julafton.

– Man fick inte ordna middagen på själva julafton, men det gick att ordna före, förklarar Ann-Maj Gabrielsson.

Juldekorationer på ett bord. En hare,  ett elektriskt elljus som föreställer en vit gran och en korg med grönt prydd med röda sidenband och guldfärgade kottar.
Bildtext Julpyntet finns på plats, medan själva juldukningen fixas på julafton eftersom Vänstugan har öppet helt normalt med luncher ända fram till jul.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Årets julmiddag och julfest har planerats noga och länge. Det finns också en plan för hur gästerna ska sitta.

– Finns det hjärtrum så finns det stjärtrum, man kan till och med sitta i soffan, menar Ann-Maj Gabrielsson.

Vänstugan i Ekenäs firar julafton med middag för de som annars skulle känna sig ensamma

6:20

De vänner som ska fira julafton i Vänstugan har ombetts meddela i förväg, så rätt bra koll torde Ann-Maj Gabrielsson ändå ha på hur många gästerna blir.

Nya personer behöver mathjälp

Vänstugan är också under vanliga vardagar ett populärt vardagsrum för personer som vill ha sällskap i några timmar och som kanske inte har så tjock plånbok. Lunchen är förmånlig och några dagar i veckan är den till och med gratis, tack vare donationer från mataffärer och ett skolkök.

En liten handmålad träskylt på en vit vägg. På skylten står "När man är glad och mätt, är livets börda lätt." Under en prydnad med två domherrar (fåglar i keramik).
Bildtext Den handmålade lilla skylten som finns invid dörren till köket säger en hel del om varför hjälporganisationer som Vänstugan behövs.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Vänstugan delar också ut mathjälp, det vill säga matkassar. Där har behovet varit ganska konstant, det vill säga stort. Ann-Maj Gabrielsson har ändå inte märkt att efterfrågan skulle ha blivit större trots att både elen och maten har blivit dyrare.

– Vi har haft en ganska jämn ström, precis som tidigare. Men vi ser också många nya personer som kommer efter mat. Matbehovet är stort så vi är glada för att matbutikerna ger av sitt matsvinn.

Mor och dotter firar julafton på Vänstugan

Men tillbaka till julaftonen. I köket i Vänstugan jobbar två personer med att förbereda julmiddagen. Maten har i år donerats av Fruntimmersföreningen i Ekenäs och ett lokalt försäkringsbolag.

Julpynt på en hylla längs en vägg. Tomtegubbar i garn och små grisar plus ett träkors och en krubba med ängel.
Bildtext Ett enkelt träkors som samsas på en hylla med glada julgrisar, tomtar och en ängel vittnar om att Vänstugan i Ekenäs är en del av Blåbandsförbundet, en nykterhetsorganisation på kristen grund.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

På julafton är också Ann-Maj Gabrielsson på Vänstugan tillsammans med kollegan Janina Gabrielsson. De två jobbar tillsammans, men de är också mor och dotter som i flera år valt att fira en stor del av julafton med Vänstugans stamgäster.

– Jag tycker det känns jätteroligt. Många blir glada av att komma hit. Det känns jättebra, säger Janina Gabrielsson.

Ann-Maj Gabrielsson nickar och håller med om det som Janina säger.

– Alla är bekanta från tidigare. Jag har ändå jobbat ganska länge här och man känner dem till en viss del. Det känns som en liten familj, samhörigheten här, tillägger Janina Gabrielsson.

Julmiddag i Tenala och glögg i Karis

Också Ekenäsnejdens svenska församling bjuder på julmat och gemenskap i Tenala församlingshem på julafton.

Föreningen Mathjälp Karis ordnar tillsammans med en annan förening som är verksam i Karis, Sydämen tuli, en julfest med glögg i Karis antikvariat på julafton. Gästerna får också en matkasse som innehåller en extra överraskning, alltså en julklapp.

– På annandag jul är det också matutdelning i normal ordning i Karis eftersom det är måndag, berättar Robert Karlman.

Diskussion om artikeln