Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: "Mammas martyrande har gjort att jag hellre firar jul ensam" – hur motverka det stora julgrälet?

Medelålderns man och kvinna sitter i en soffa och ser sura ut, i bakgrunden en julgran
Bild: SYDA PRODUCTIONS

Hör du till dem vars jul sällan brukar bli speciellt kul, eftersom någon alltid blir arg och ställer till med bråk?

Du är inte ensam. Långt ifrån alla familjer klarar av att fira en harmonisk julhögtid med tjocka släkten utan att det uppstår friktion i något skede.

Men det kan kännas lite skämmigt att tala om det, eftersom vi lätt inbillar oss att alla andra har det supermysigt medan vi bara grälar och har oss.

Det finna många orsaker till att det stora julgrälet kan uppstå

Det förflutna spökar! Gammalt groll flyter upp till ytan när familjen är samlad.

Statusarna inom familjen skiftar. När familjens tidigare julmajor blir gammal och trött får hen stiga åt sidan. Och för att inte tappa ansiktet sitter hen nu och gnäller och kritiserar, vilket ju känns hemskt för den som försökt ordna en trevlig jul för alla.

Man återgår till gamla roller under julen. Din storebror ger dig ett gott råd som du hade uppskattat om det kommit från någon annan. Men det är så jävla typiskt att brorsan ska vara en sådan besserwisser och idiotförklara mig när hela släkten är samlad!

Olika familjekulturer krockar. Din mans familj firar en helt underlig jul, hur ska du kunna vara glad och god då? Varför tycker svärmor att just du ska hjälpa till med disken medan din man får sitta kvar framför brasan och dricka öl?

Också alkohol, överdrivet upptrissade förväntningar och ekonomiska skillnader kan trigga igång grälet.

Eller så kanske det bara är ett faktum: ni må vara släkt, men ni är väldigt olika som personer och kanske inte ska umgås alltför mycket och länge.

Eva Frantz och Hannah Norrena ser skeptiska ut.
Bildtext Nä men bete er nu, folk. Speciellt du, fafa.
Bild: Ilmari Fabritius

Men kan man göra något för att förhindra det stora julgrälet?

Ja, man kan ju i alla fall försöka. Här några förslag:

  • Skippa alkoholen, det är ofta den som gör att smått gnabb blir stora konflikter.

  • Ha realistiska förväntningar på dina släktingar. Japp, mommo kommer att ljudligt kommentera vem som blivit slankare och fetare, fafa kommer att håna den vegetariska skinkan. Du vet ju att det här kommer att ske så låt kommentarerna sväva förbi. Du kanske rent av kan se något komiskt i det hela.

  • Acceptera att det säkert kommer att bli en del tjafs, men bestäm att detta inte ska få förstöra ditt firande.

  • Var en trevlig och artig gäst fast allting inte är så som du skulle föredra ifall du firar juen hemma hos någon annan.

  • Välj dina strider. Om någon är osaklig eller elak ska du förstås få säga ifrån, men om din syster nu mest sitter och är småsur och neggig kanske du inte måste konfrontera henne där och då.

  • Försök inte reda ut alla släktens mörkaste bekymmer just på julafton. Det finns 364 andra dagar för det.

Fly, fäkta eller flina upp sig - hur hantera det stora julgrälet?

37:04

I podden blir det flera berättelser om julkalabalik och konflikter, men också hur man löser situationen. Fly, fäkta eller flina? Några av veckans brev publicerar vi här nedan.

Martyr-mamma har gjort att jag hellre firar ensam

Min mor får panik om hon inte är centrum för allas uppmärksamhet. Om hon inte tillfredsställs så skapar hon situationer som hon tycker rättfärdigar hennes utbrott.

När jag var liten kunde hon i bilen på väg hem från momi och mofi börja skrika om hur vi skämde ut henne genom att inte vara tillräckligt tacksamma för klapparna.

I vuxen ålder har det ofta handlat om att hon upplevt sig ha blivit illa behandlad. Om någon valde att inte gå med i hennes martyr-ältande var den en narcissist som hon måste stå upp mot, och alla andra var är fegisar som bara såg på medan hon blev mobbad.

För att undvika verbal och psykisk misshandel under varje högtid har jag helt slutat delta då min mor förväntas vara där. Ibland önskar jag att jag kunde fira med resten av släkten, men överlag mår jag så mycket bättre av att tillbringa julen ensam.

De första åren var jag ledsen, men nu har jag för första gången i mitt liv börjat förstå att man faktiskt kan göra det trevligt för sig på julafton.

Bullen 29

Människor sitter runt ett julbord och äter mat. Julfirande
Bildtext Nedräkning till mammas stora julutbrott inledd - tre - två - ett ...
Bild: Mostphotos / DRAGOS CONDREA

Missnöjda med julklappar

Bråk och dålig stämning uppstår ofta hos oss under julklappsutdelningen. Om någon inte fått precis det den önskat blir det kaos. En jul blev systern så missnöjd med sina julklappar att en av föräldrarna exploderade. Stämningen var omöjlig att rädda efter det.

Vi är annars också en familj som bråkar en del, och detta gör att jag ofta gruvar mig för att åka hem till julen.

Äldsta barnet, 21

Ung kvinna ser äcklad ut, håller upp en presentask
Bildtext Alltså, den här är i guld. Jag sa vitguld. Hur svårt kan de vara?
Bild: EUGENE KRAVCHENKO

Julmartyrerna

Den ständiga följetongen när mina föräldrar ännu levde var de veckolånga anklagelserna efter julen.

De surade och var martyrer för att julen inte ordnats exakt som dom hade önskat. De jular vi bestämde oss för att fira för oss själva blev feedbacken ett crescendo av ylande om hur de gråtit och LIDIT hela julen!

Senare påminner jag mig om en jul då mina släktingar från grannlandet råkade i luven på varandra vid middagsbordet hos oss. Ämnet var huruvida apoteken i grannlandet är privata eller statliga.

Numera får var och en göra vad dom vill, jag nöjer mig med att umgås med barnbarnen och det behöver inte nödvändigtvis vara på julafton om de befinner sig någon annanstans.

Ensam, 70 år

Ung kvinna i juldekorerat hem ser på sin klocka och pustar ut
Bildtext Jahapp, då har jag fixat allt. Och syrran han inte fixat någonting. Jippii.
Bild: Dragos Condrea

Min syster kommer sur och försenad till dukat bord

Min syster får på något märkligt vis andra att känna sig obekväma. Oftast pratar hon mest om sig själv, och frågar aldrig något av andra. Hon kan ibland kasta fram en fråga åt mig, men ofta bara för att jämföra svaret med sin egen livssituation. Hon kommer sällan ihåg vad jag har svarat.

Dessutom har hon sällan tid eller råd att hjälpa till med att ställa till inför kalaset. Istället kommer hon halvsur och försenad till dukat bord.

S 26