Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oro bland palestinier när Israels högextrema regering tillträder – Benjamin Netanyahu är tillbaka för sjätte gången

Benjamin Netanyahu talar i mikrofon.
Bildtext Bibi Netanyahu är tillbaka!
Bild: EPA-EFE

Den politiska veteranen och korruptionsmisstänkte Benjamin Netanyahu har gjort comeback efter valsegern i november. Bakom honom står den mest högerextrema regeringen i Israels historia.

Med bara minuter kvar av tidsfristen för Netanyahu att bilda regering kom beskedet sent på onsdag kväll: Stödet för en ny regering var säkrat. Regeringen består av Netanyahus parti Likud och dess allierade, bestående av ultraortodoxa judar och den högerextrema alliansen Religiös sionism.

Det innebär att Netanyahu, 73, som fortfarande är involverad i flera korruptionsrättegångar, nu står inför en sjätte mandatperiod som premiärminister.

Netanyahu gick ur valet i november som segrare och säkrade mandatet att bilda regering, den mest högextrema sådana i landets historia.

Netanyahus Likud-parti utgör kärnan i den nya regeringen, men högerextrema partier som ingår alliansen Religiös sionism får framträdande positioner och kan därmed påverka politiken gentemot palestinier i de ockuperade områdena. Religiös sionism består av mindre, extrema partier.

I den nya regeringen ingår personer som visat öppen rasism mot araber, kommit med homofoba uttalanden och som dömts för diverse brott.

Religiös sionisms framgångar i valet utgör också ett bakslag för mer liberala judar.

Tunga poster till homofober och rasister

Sammanlagt kommer nio bosättare att få poster i det israeliska parlamentet Knesset, och Religiös sionism får flera tunga poster med kontroll över den ockuperade Västbanken. Partiet vill bland annat stoppa palestinskt byggande och jordbruk i områden där målet är att annektera marken.

Religiös sionism har lovat att genomföra lagändringar, försvaga det oberoende rättsväsendet och ge parlamentet ökad makt, dels i syfte att hjälpa Netanyahu att undgå korruptionsdomar.

Den högerextrema ledaren för Judiska nationella fronten, Itamar Ben Gvir, blir säkerhetsminister och får därmed kontroll över polisen och det israeliska fängelsesystemet.

Ben Gvir har dömts för att ha använt antiarabisk retorik och han har också uppmanat Israel att annektera hela Västbanken.

Bezalel Smotrich, en bosättare på Västbanken som anser att Israel borde annektera det ockuperade territoriet, ser i och med den nya regeringen ut att få utökad auktoritet över byggandet av bosättningar på Västbanken.

En annan allierad, Avi Maoz som leder en religiös anti-HBTQ-partigrupp, ska kontrollera delar av landets nationella utbildningssystem. Han är öppet fientlig inställd till de liberala strömmarna inom judendomen, och har också utsetts till biträdande minister med ansvar för judisk identitet.

Dödligaste året på nästan två år

Bland palestinier väcks nu rädsla för att den nya regeringen ska spänna greppet ytterligare om den ockuperade Västbanken.

År 2022 har varit det dödligaste i konflikten sedan det palestinska upproret 2002–2005.

I år har minst 150 palestinier och 26 israeler dött i Israel och på Västbanken, inklusive västra Jerusalem. Utöver det har 49 palestinier dött i strider mellan militanta palestinier och Israel.

Den nya regeringens politik väcker därför farhågor om ett nytt uppror, en tredje intifada.

– Den israeliska regeringen kommer att leda till en eskalering, Ben Gvir och Smotrichs positioner kommer att förstöra möjligheten till en palestinsk stat, förutspår den palestinska bedömaren Khaldoun Barghouti.

15 år vid makten

Den israeliska politiken har under de senaste åren dominerats av ett dödläge som lett till fem val på under fyra år. Netanyahu har varit premiärminister för flera av de regeringar som brakat samman.

Han har suttit på posten i två etapper, först mellan 1996 till 1999 och sedan i 12 år mellan 2009 till 2021.

Det är fortfarande oklart när den nya regeringen svärs in, men Netanyahu lovar att det ska ske ”så fort som möjligt”. Den pågående judiska högtiden Chanukka kan innebära att det drar ut åtminstone några dagar.

Netanyahu utreds fortfarande för korruption. Han är anklagad för bedrägeri, förtroendebrott och mottagande av mutor i samband med en rad skandaler som involverar rika medarbetare och mediemoguler. Han förnekar brott och ser rättsprocesserna som en häxjakt mot honom.

Israels före detta premiärminister och ledare för partiet Likud,  Benjamin Netanyahu och hans hustru Sara.

Netanyahu, extremhögern och de ultraortodoxa på frammarsch i Israel

Efter att nästan alla röster räknats i Israel ser det ut som om den förra israeliska premiärministern Benjamin Netanyahus högerblock går mot en seger och blir starkt i parlamentet, stärkt av ultranationalister.