Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa förbättrar utebelysning och trafikljus – betydande investeringar under de närmaste åren

Bilar som kör på en väg i en stad.
Bild: Vasa stads pressbild.

Vasa satsar betydande summor på utebelysning, trafikljus, kameraövervakning och datakommunikation under de närmaste åren. Destia kommer att utföra arbetet.

Vasa stad har konkurrensutsatt planeringen, byggandet och underhållet av utebelysning, trafikljus, datakommunikation och kameraövervakning för tiden 2023–2025.

Konkurrensutsättningen vanns av Destia som i fortsättningen ansvarar för stadens utebelysning och trafikljus.

Staden berättar i ett pressmeddelande att det handlar om betydande investeringar under kommande år.

Viktig satsning för trivsel och säkerhet

Stadens trafikljus och utebelysning får sig en rejäl förbättring, det ska leda till både ökad trivsel och säkerhet säger Jukka Talvi som är direktör för kommuntekniken.

Projektet genomförs genom en alliansmodell tillsammans med Destia, vilket också håller ner kostnaderna säger Talvi.

Ville Mäki-Lohiluoma, som är chef för telematikenheten vid Destia säger att planen är att använda sig av nya innovationer inom telematik och utebelysning till Vasa.

– Genom en utmärkt belysning och fungerande lösningar för telematiken kan vi trygga att man tryggt kan röra sig, bo och ha företag i Vasa, säger Mäki-Lohiluoma.

Satsar på telematik för information och säkerhet

Telematik innebär att man samlar in data från vägarna i realtid, till exempel om olyckor, köer och vägens underhållsbehov.

De insamlade uppgifterna kan användas för övervakning och kontroll i realtid.

Exempel på telematiksystem är trafikljus, förändrande hastighets-, varnings- och informationsskyltar, vägväderstationer, system för trafikräkning samt trafikövervakningskameror.

– Våra specialkunskaper är framför allt lösningar för trafikräkning, kameraapplikationer och datakommunikation för vägmiljöer, säger Mäki-Lohiluoma.

Förutom att bygga ny belysning kommer Destia också att sanera de gamla belysningsnätverken och sköta om belysning av fasader och broar.

Planer finns på att byta ut alla ljuskällor till LED-belysning - hälften har redan tidigare förnyats.