Atria blir majoritetsägare i Korv-Görans Kebab
Livsmedelskoncernen Atria meddelar att man har köpt 51 procent av aktierna i det Jakobstadsbaserade företaget Korv-Görans Kebab (inte att förväxla med grillen som bär samma namn).
Korv-Görans Kebab tillverkar djupfrysta köttprodukter och har sedan tidigare ett samarbete med Atria.
”En ägarandel i bolaget ger oss nya möjligheter att tillgodose marknadstillväxten för färdigmat, Foodservice-marknadens utveckling och kundernas önskemål”, skriver Atria Finlands vd Mika Ala-Fossi i ett pressmeddelande.
”Genom detta förvärv får vårt bolag möjlighet att utvecklas och expandera ytterligare”, säger för sin del Gustav Granholm, vd för Korv-Görans Kebab.
Korv-Görans Kebab grundades i Jakobstad 1988 och har 65 anställda. I fjol var omsättningen knappt 17 miljoner euro.
Relaterat
Produktionen av kött minskar men konsumtionen är som förr
Naturresursinstitutet uppger att produktionen av kött, mjölk och ägg minskade i Finland i fjol. Mest minskade produktionen av griskött (-3 procent), men konsumtionen av gris och fjäderfä bibehölls på samma nivå som 2021.
Den främsta orsaken till produktionsminskningen var de höga bränsle- och foderpriserna. En del av gårdarna tvingades köra ner sin verksamhet på grund av svag lönsamhet.
De ökade konsumentpriserna påverkar särskilt konsumtionen av nötkött; många kunder har börjat köpa billigare köttprodukter i stället.
I fjol producerade de finländska gårdarna cirka 170 kg griskött, 147 kg kött av fjäderfä (huvudsakligen broilrar), 84 miljoner kg nötkött, 2,2 miljarder liter mjölk (2 193 miljoner liter) och 76 miljoner kg ägg.
Källa: STT, Naturresursinstitutet
En riktig sockerskatt fick aldrig en chans eftersom den kunde ha öppnat upp för en köttskatt
Sötsaksskatten är en svår politisk fråga.
Vegebullar får inte heta vegetariska köttbullar
HFD slog fast att burgerbiff är okej men inte köttbullar.
Regeringens matprogram ser ut att falla – jord- och skogsbruksminister Kurvinen vill inte säga hur många gram kött folk ska äta
Klimatvänlig mat har blivit en politiskt het fråga.
Prisnivån har fått finländarna att välja bort fisk och nötkött
Försäljningen räknat i euro har ökat då priserna stigit.
Priset på mat sjunker globalt – kött och spannmål fortsättningsvis dyrt
Det kan ta ett tag före prisändringen syns på butikshyllan.