Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Olkiluoto 3 kan fortsätta provköras trots sprickor på matarpumparna – ”Alldeles tryggt”, enligt Industrins Kraft

Uppdaterad 20.01.2023 13:01.
Olkiluoto kärnkraftverks tre reaktorer, fotograferade från den motsatta vasstranden.
Bildtext Provkörningen av Olkiluoto 3 kan fortsätta med spruckna löphjul.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Hållbara pumphjul till matarpumparna fås först i månadsskiftet februari–mars. Under provkörningen förekommer det stor variation i produktionskraften.

Enligt Industrins Krafts kommunikationschef Johanna Aho kan Olkiluoto 3 provköras i vanlig ordning även om de hållbarare pumphjulen till matarpumparna inte är klara på en tid.

Industrins Kraft meddelade på onsdagen att provkörningen av kraftverket fortsätter efter jul, och att kraftverket beräknas kunna producera el regelbundet först från och med mars, enligt nuvarande prognoser.

I oktober upptäcktes det sprickor pumphjulen till alla av anläggningens fyra matarpumpar.

Enligt Aho drivs normalt sett tre av pumparna på full kraft, medan en fungerar som reserv.

– För tillfället körs två av pumparna med reservdelar av nuvarande modell, och en har fortfarande sprickor. Reservpumpen har också en sprucken del.

Enligt Industrins Kraft utgör det här ingen säkerhetsrisk under provkörningen.

– Vi har gjort utförliga laboratorieanalyser och uträkningar och konstaterat att det här är alldeles säkert. Elproduktionen kan fortlöpa tillfälligt på det här sättet tills de nya, hållbarare pumphjulen levereras.

De nya starkare pumphjulen är för närvarande i produktion.

Varierande produktionskraft slitsamt för pumparna

Under den testperiod som inleds den 27 december kommer kraftverkets effektivitet att variera kraftigt.

Under den elva dagar långa testkörningen görs ett tiotal test som inverkar på produktionen. Under dem sänker man till exempel kraftverkets effektivitet och lösgör det helt och hållet från riksnätet.

Efter det här väntar en provperiod där Olkiluoto 3 producerar el i huvudsak på full effekt, dygnet runt.

När kraftverket körs på full effekt under testkörningen motsvarar den producerade elen omkring 15 procent av Finlands elbehov.

Utredningen av felet med pumparna visade att sprickorna antagligen har uppstått som en följd av att kraftverket under provperioden körs under icke-normala omständigheter.

– Under testanvändningen kör man på lägre och inte så optimala effektivitetsnivåer, och det här har slitit på matarpumparna, säger Johanna Aho.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Olkiluoto 3:n koekäyttö voi jatkua, vaikka osa syöttövesipumpuista on yhä säröillä – TVO:n viestintäpäällikkö: ”Tämä on aivan turvallista”.

Artikeln uppdaterad 20.1.2023 kl. 13.00: Begreppet löphjul byttes ut mot det mera korrekta och beskrivande ordet pumphjul.