Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Drunkningsolyckan i Borgå simhall: De åtalade klubbledarna döms till böter för dödsvållande

Exteriör av Borgå simhall
Bildtext Borgå simhall i vintermörkret. Arkivbild. Enligt åklagaren fanns det inte brister i simhallens utrustning eller personalens kunskaper. Simhallens övervakningsvideosystem har förbättrats efter olyckan.
Bild: Yle/Stefan Härus

I november 2020 drunknade ett sjuårigt barn i Borgå simhall medan barnet deltog i en eftermiddagsklubb.

Östra Nylands tingsrätt började behandla fallet den första december. Domen föll i dag, den 22 december. De två ledarna för eftermiddagsklubben dömdes till 45 dagsböter var för dödsvållande på grund av vårdslöshet. De ska också betala staten en brottsofferavgift på 80 euro var.

Alla parter är eniga om händelseförloppet, vilket också tagits på band av simhallens övervakningskameror. Pojken som drunknade hade förflyttat sig från barnbassängen (knattebassängen) till den djupare vågbassängen (allaktivitetsbassängen) utan att någon av de två ledarna märkte det, då de var inbegripna i samtal med andra barn och en förälder.

Pojken hamnade under vatten tre minuter efter det att han stigit ner i vågbassängen. Från det att han lämnade barnbassängen till det att han upptäcktes gick det 7-8 minuter.

Att barnen skulle be om lov av ledarna innan de förflyttar sig, och att pojken inte gjort det, inverkar inte in på domen. Enligt tingsrätten borde ledarna ha hållit bättre uppsikt över barnen i vattnet. Skulle de ha gjort det så kunde de ha hindrat pojken från att byta bassäng, eller ha övervakat honom medan han var i vattnet eftersom de visste att hans simkunskaper inte var tillräckliga för att han skulle klara sig ensam.