Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Engblom-Colliander: Kårkulla glömmer etiken

Från 2015
Uppdaterad 17.11.2015 13:23.
Stina engblom Colliander
Bildtext Stina Engblom-Colliander.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Pargasbon Stina Engblom-Colliander är upprörd och också förtvivlad då hon får höra om vanvården och den psykiska misshandeln på Kårkulla i Pargas.

Engblom-Colliander jobbade i nästan 30 år på Kårkulla, och då var etikfrågor viktiga, men hon tycker att de nu kommit i skymundan.

- Både jag och min man Cornelius [Colliander], som sitter i Kårkullas styrelse, har påtalat etiken gång på gång. Men styrelsen har varit för lite intresserad av fältet. Det är så mycket administration som kommer i fokus.

Engblom-Colliander är medlem av Kårkulla samkommuns fullmäktige och sitter som andra viceordförande i presidiet. Inom ledningen och i styrelsen har det naturligtvis talats mycket om fallet med Sagaboendet, men samtidigt har det också talats om nedskärningar, kostnadseffektivitet och oro för framtiden.

Det har förts fram åsikter att Yle borde berätta vilken enhet som är misstänkt för vanvården och den psykiska misshandeln, så att alla brukare, anhöriga och personal inte behöver vara oroliga. Men Engblom-Colliander har också förståelse för att vårdarna är rädda för sina jobb och att de berättat om det här anonymt.

- Det finns alltid enstaka fall som sprider omkring sig en farlig stämning på en enhet, och då måste enhetsförmannen ta i, säger Stina Engblom-Colliander. Och om inte enhetsförmannen är tillräckligt stark så måste cheferna reagera. Jag tror att där nog är en hel del att göra.