Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya coronariktlinjer inom Soite från årsskiftet

Från och med januari förändras riktlinjerna för coronavaccinering och coronatestning, meddelar Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soite.

Den utvidgade sjukdagpenningen upphör och officiella coronatester tas endast av medicinska skäl. Det innebär att man inte kan söka sig till coronatest utan att först ha fått sitt vårdbehov bedömt av sjukvårdspersonal.

Personer utan underliggande sjukdomar kan i fortsättningen sköta en coronavirusinfektion som en normal förkylning och stanna hemma tills symptomen har lättat.

Vid årsskiftet upphör också den så kallade walk in-vaccineringen. Coronavaccin fås med tidsbokning på nätet eller per telefon.

Relaterat

Ungefär 5 000 personer har fått en fjärde dos coronavaccin via den privata vården

Den fjärde omgången av vaccin för friska personer i arbetsför ålder har inte orsakat någon större rusning, rapporterar Yle Uutiset.

Hittills har 5 000 personer fått en fjärde dos coronavaccin via den privata hälsovården.

Den privata vårdbranschen fick boosterdoserna för ungefär tre veckor sedan. Enligt Mia Kontio, som är ledande expert på Institutet för hälsa och välfärd, har den privata hälsovården fått 20 000 doser att dela ut.

Vaccinet kostar cirka 26–30 euro, efter att Folkpensionsanstalten FPA har ersatt 16 euro.

Sverige har slängt en femtedel av sitt coronavaccin

Sverige har kasserat över åtta miljoner doser vaccin mot coronaviruset. Det visar statistik från den svenska Folkhälsomyndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Det innebär att närmare en femtedel av allt vaccin mot covid-19 som Sverige köpt in har kastats bort.

Orsaken är att människor inte har velat ta alla de doser vaccin som hälsomyndigheterna har rekommenderat.

Det handlar om vaccindoser för omkring 135 miljoner euro som har kastats bort.

Källa: Sveriges Radio

Israelisk undersökning: Långvariga symtom efter coronainfektion går ofta om inom ett år

Postcovid, eller long covid som det också kallas, är långvariga symtom som hänger kvar i mer än tre månader efter att man insjuknat i covid-19.

Symtomen går ofta om inom några månader, men senast inom ett år efter insjuknande, visar undersökningen. Det här gäller främst för lindriga sjukdomsfall. Undersökningen visar också att coronavaccin åtminstone delvis minskar risken för postcovid.

Besvär och symtom som rapporterats är exempelvis svår trötthet, andnöd, feber, ont i halsen, hosta, ledvärk, sämre hälsa, hjärntrötthet (svårighet att koncentrera sig på vissa uppgifter under längre tid) samt hjärtklappning.

Var tredje finländare som insjuknar i covid-19 får också postcovid meddelar Duodecim.

Källa: Duodecim