Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Symboliska storförlusten på Camp Nou – svensk damfotbolls flaggskepp har gått från titelkandidat till slagpåse i Champions League: ”Svårt att hänga med”

Barcelonas Ingrid Engen med bollen i Champions League.
Bild: Marc Graupera Aloma/AFP7/Shutterstock/All Over Press

Champions League-gruppspelets enda nordiska representant FC Rosengård lyckades inte ta en enda poäng. Ännu för några år sedan spelade man i turneringen med stora förhoppningar. Det här är oundvikligt, säger sportchef Therese Sjögran om utvecklingen.

Det börjar vara länge sedan tiderna då flera av världens främsta fotbollspelare på damsidan flockades till Norden. Under många år hörde Damallsvenskan till världens absolut främsta serier.

Rosengård har hört till Sveriges toppskikt länge. Mellan 2014 och 2017 spelade bland annat brasilianska storstjärnan Marta i Malmöklubben och 2015 var man bara ett bortamål ifrån att ta sig till semifinal i Champions League.

Det kan betraktas som en svunnen tid.

Damfotbollen har utvecklats i stormfart sedan dess och numera är det storklubbarna på herrsidan som också regerar i damfotbollen. Just Rosengård avslutade i går sitt gruppspel i Champions League – med att förlora med 6–0 mot FC Barcelona inför närmare 30 000 ögonpar på Camp Nou.

– Vi har svårt att hänga med och den känslan har man väl haft nu de sista åren med tanke på allt som satsats i Europa, vi får bara anpassa oss, sa Rosengårds sportchef Therese Sjögran till Fotbollskanalen inför matchen.

”Bara att acceptera”

Just regerande CL-mästarna Barcelona är kanske en lite orättvis mätare för vilken annan klubb som helst. Men faktum är att Rosengård inte fick en enda poäng och landade på målskillnaden –17 i en grupp där också Bayern München och Benfica ingick.

Ria Öling i närkamp med Nuria Rabano.
Bildtext Ria Öling spelade hela matchen som Rosengårds högerback i säsongsavslutningen i Spanien.
Bild: Urbanandsport/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Sjögran har fått ta och acceptera utvecklingen inom sporten.

– Det är oundvikligt, de pengarna som de stora klubbarna har kommer vi aldrig, oavsett hur mycket svensk fotboll utvecklas, att nå.

– Det är bara att acceptera det och göra det bästa vi kan med våra resurser.

Inget pengaregn

De förändrade styrkeförhållandena har varit ett samtalsämne redan länge och trenden var tydlig i till exempel förra sommarens EM.

Sverige klarar sig fortfarande bra i landslagssammanhang – men allt färre av stjärnorna har svenska klubbadresser. När det gäller det europeiska finrummet är svenska klubbarna statister.

I en intervju med SVT uppskattar Sjögran att det bara fanns ett par klubbar 16-lagsgruppspelet med mindre ekonomi och organisation än hennes klubb.

Dessutom är CL-gruppspelet – till skillnad från herrfotbollen – inget lukrativt äventyr.

– Vi går absolut inte plus. Det vet vi och jag tror inte ens att vi kommer breakeven. Det är tråkigt, suckade Sjögran.

– Vi visste nästan att det skulle bli så här. Det krävs väldigt mycket mer av klubbarna i ett gruppspel. På arenan, hur vi reser. Allting.

Diskussion om artikeln