Spanien godkänner ny translag – ska gå att byta könstillhörighet på ID-kortet i en handvändning
När Spaniens nya lagförslaget träder i kraft ska alla 16 år fyllda eller äldre kunna ändra könstillhörighet genom att lämna in en önskan om ändring.
Efter en hetsig debatt röstade Spaniens regering på torsdagen igenom ett lagförslag som ger invånarna rätten att i större utsträckning välja könstillhörighet, utan att läkarintyg eller juridiska utlåtanden krävs.
Den nya lagen kommer göra det möjligt för alla som har fyllt 16 år eller mer att helt enkelt lämna in en önskan om att byta det kön som uppges på det nationella ID-kortet. Den här lagen påminner om det lagförslag som Finlands regering fört vidare och som nu behandlas i riksdagen.
Fram tills nu har myndiga personer kunnat ansöka om att ändra sin könstillhörighet när de har ett medicinskt utlåtande samt bevis på att de har genomgått hormonbehandling under åtminstone två års tid. Personer som inte har fyllt 18 år har behövt ett rättsligt utlåtande för att få ändra sitt juridiska kön.
Det här förkastas i och med den nya lagen. Nu kommer dessutom personer som har fyllt 14 år att kunna ansöka om juridiskt könsbyte om de har sina föräldrars tillstånd, och personer som fyllt 12 kommer att ha möjlighet att göra det om de utöver föräldrarnas tillstånd har ett rättsligt godkännande.
Efter att man har lämnat in en ansökan om att ändra sin könstillhörighet behöver man vänta i tre månader innan man ger sitt slutliga godkännande och ändringen träder i kraft.
Danmark var det första landet i Europa som införde en snarlik rättighet år 2014. Spanien blir nu ett av få länder i världen som har en lag som tillåter juridiskt könsbyte på den här grunden.
Den bryter mot mänskliga rättigheter och sjukförklarar friska människor – här är translagens historia och nutid i ett nötskal
Finlands translag är nästan tjugo år gammal.
Lagförslaget orsakade stor splittring i regeringen
Lagförslaget röstades igenom med rösterna 188–150 efter en engagerad debatt debatt med vitt splittrade åsikter inom vänsterregeringen och den feministiska rörelsen.
Partiet Podemos var drivkraften bakom lagförslaget med tanken att lagändringen ska bidra till att minska på stigmatiseringen kring transpersoner och förbättra deras ställning och rättigheter.
– Transkvinnor är kvinnor, sa jämställdhetsminister Irene Montero, Podemos, under onsdagens debatt.
Montero sa också att hon anser att alla som är emot lagen är transfoba personer.
Socialisternas Carmen Calvo hävdade som motargument att kön varken är frivilligt eller valfritt.
Socialisterna befarar att lagen ska kunna missbrukas. De lyfte fram att den hotar att riskera kvinnors rättigheter och i värsta fall kan leda till mer våld, om till exempel män kan ställa upp i kvinnornas tävlingsklasser inom idrott eller välja att placeras i kvinnofängelser.
De lyfte också fram sin oro gällande att minderåriga, så unga som 12 år fyllda, ska kunna bestämma om sin könstillhörighet.
Också inom partierna uppstod det meningsskiljaktigheter. Debatten ledde till exempel till att LGTBQ-aktivisten Carla Antonelli, den första transkvinnan som fungerat som kongressmedlem och lagstiftare i Spanien, lämnade det spanska socialistiska arbetarpartiet.
– Vi har bevittnat en del av det socialistiska partiet och den feministiska rörelsen gå från att försvara transminoritetens rättigheter till att förminska hela vår existens, skrev hon i en kolumn för tidningen El Pais.
Källa: AFP