Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Köpmän i Borgå: Julhandeln är på samma nivå som i fjol men den sista veckan har varit skyndsam

Ett par betalar för sina varor, Jaana Silander står vid kassan.
Bildtext Julhandeln går livlig inför julen, en del verkar ha vaknat senare än vanligt i år.
Bild: Hanna Othman / Yle

Både stora och små affärer i Borgå vittnar om att folk tänker fira jul på samma sätt som tidigare år, med allt det innebär gällande mat och julklappar.

Den 22 december gick affärerna fortfarande heta i Borgå centrum. Vid det här laget har kunderna ofta börjat fokusera mera på julmaten som ska köpas, men i år verkar också julgåvorna skaffas lite senare.

– Kanske folk tänkte att de inte ska satsa så mycket på julen i år i och med läget i världen, men ju närmare dagen kommer så inser alla att de ändå vill fira, funderar Jaana Silander.

Hon har en liten butik på Ågatan i Gamla stan i Borgå. Trots att julhandeln kom igång långsamt i år tror hon att hon ändå kommer att nå upp i relativt likadana summor som i fjol.

Jaana Silander står i sin butik, omgiven av varor tillverkade i Finland.
Bildtext Då tiderna är tuffa vill finländarna gärna köpa och stöda inhemskt, vilket Jaana Silander märker av i sin affär på Ågatan.
Bild: Hanna Othman / Yle

Det är tydligt att vissa kunder lider med ukrainarna i år. Silander berättar om en kund som köpte en bricka åt sig själv, och meddelade att då donerar hon också en lika stor summa för att hjälpa Ukraina.

– Det är en väldigt vacker och fin gest, säger Silander.

Borgås superveckoslut med flera olika julbasarer märks också i butikerna och kunder från när och fjärran flockas till affärerna.

I en bokhandel intill Borgå torg är det full hålligång. Köerna till kassorna är långa och bland hyllorna står många kunder och läser bakpärmen på de nya färggranna böckerna.

Julhandel i en bokaffär i Borgå.
Bildtext Vissa böcker har varit så efterfrågade att hela upplagor tagit slut inför jul.
Bild: Hanna Othman / Yle

Också i år går böcker och sällskapsspel hem hos Borgåborna, berättar Laura Huczkowski som är butiksansvarig.

– Det är livligt i dag, men det är likadant varje år; en del är tidiga och andra ute i sista minuten, säger hon.

Huczkowski bedömer att årets julhandel ligger på samma nivå som i fjol. En del upplagor av romaner och biografier har till och med tagit slut.

– Det är jul en gång i året. Alla vill ha julklappar och alla vill ge dem, säger hon.

Laura Huczkowski radar in böcker i en hylla i en bokhandel.
Bildtext Efter några år av ökad näthandel på grund av coronapandemin säger Laura Huczkowski att hon i år märkt att kunderna hittat tillbaka till butiken.
Bild: Hanna Othman / Yle

Marko Kindstedt som är köpman vid en stor dagligvaruaffär i Borgå berättar att de på förväg tänkte att energikrisen och inflationen skulle synas mer i kundernas julhandlande.

– Det har gått förvånansvärt bra. Det har varit kunder precis som förra året så det glädjer oss stort, säger Kindstedt.

Han påminner om att julhandeln ju inte är slut ännu, men det ser alltså ut att vara ungefär lika många kunder i gång som i fjol. Den brådaste tiden brukar vara dagarna precis innan julafton.

– Det har varit en tacksam vecka för livsmedelsaktörerna om man tänker logistiskt sett, för det har varit en lång vecka och julafton är på lördagen. Man har hela veckan tid på sig att få till varor och fylla på varor, så det har gått ganska smidigt, säger Kindstedt.

Ågatan i Borgå Gamla stan, folk som julhandlar.
Bildtext Många hittade sina sista julklappar i butikerna längs Ågatan i Borgå på torsdagen.
Bild: Hanna Othman / Yle

Kunderna verkar också ha tagit tillfället i akt att sprida ut julhandlandet över en lite längre tid, så det har inte blivit några hemskt stora rusningar i affären.

Enligt Kindstedt märks det nog att kunderna sparar, men det syns kanske mer i vardagen.

– Det har hållit på sedan våren. Man ser nog skillnaden på människors ekonomi ganska snabbt i livsmedelsbutikerna, säger han.

Hur mycket pengar man har påverkar förstås vad man kan köpa till jul.

– Kanske själva julafton kommer att vara ganska normal, men runt omkring märker man nog småsaker som vittnar om svåra tider, säger Kindstedt.