Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

1,5 miljoner hushåll utan el i USA då svår kyla och snö drar in över landet – stormen är farlig, säger president Biden

Uppdaterad 23.12.2022 22:41.
Vinterstormen har drabbat stora delar av USA.

En kraftig vinterstorm har dragit in över stora delar av USA. Ymniga snöfall, hårda vindar och många köldgrader har tvingat miljoner amerikaner att ändra sina julplaner.

Det här väderfenomenet kallas för en väderbomb eller bombcyklon, med vilket man avser ett lågtryck som fördjupas snabbt. Folk varnas för förfrysningar eftersom kvicksilvret inom en kort stund kan sjunka mycket lågt.

The Washinton Post och CNN rapporterar att över 2,5 miljoner hushåll är utan el.

I flera delstater råder undantagstillstånd, och till och med så långt söderut som vid gränsen till Mexiko varnas för sträng kyla i kombination med kraftiga vindar.

Här delas filtar och mat ut till hemlösa i Texas. - Spela upp på Arenan

I Texas, Louisiana, Alabama och Florida har myndigheterna utfärdat köldvarningar och i Kentucky, Missouri, Oklahoma, Georgia och North Carolina har delstatsledningen tagit i bruk beredskapsplaner.

På sina håll har redan över 40 minusgrader uppmätts, meddelar det nationella meteorologiska institutet NWS. I Texas i södra USA ligger temperaturen på 13 minusgrader och i subtropiska Florida har det snöat.

Stormen har också fört med sig kallt väder till USA:s norra grannland Kanada, där 53 minusgrader har uppmätts i väst.

En ovädersbomb har drabbat USA - se hur snön vräker ner i Dakota - Spela upp på Arenan

Många drabbas och presidenten varnar

Uppskattningsvis 200 miljoner amerikaner, eller kring 60 procent av USA:s befolkning, drabbas av den ovanliga vinterstormen.

Kölden i kombination med hård vind och snöfall har inneburit stora problem för trafiken. Särskilt inom flygtrafiken förekommer inställda flyg och förseningar.

På fredagen har åtminstone 6 800 flygturer ställts in, och 15 400 flyg är försenade.

Stora förseningar förekommer i flygtrafiken - många plan är också inhiberade - Spela upp på Arenan

USA:s president Joe Biden har uppmanat amerikanerna att fundera två gånger på sina reseplaner under julhelgen. Vädret är farligt, säger han.

Artikeln uppdaterades 23.12.2022 klockan 20.37 och 22.41 med mera information.