Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny version av regeringens program för klimatvänlig mat – målet att minska köttkonsumtionen har lättats

En person står vid en butikshylla.
Bildtext I den tidigare versionen av programmet stod det att köttkonsumtionen borde minska med en tredjedel före 2030. Den nya versionen innehåller inget kvantitativt mål, utan det står bara att målet är att minska den totala köttkonsumtionen.
Bild: Aalto Puutio / Yle

En ny version av regeringens program för klimatvänlig mat är klar. Jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen (C) säger till STT att den nya versionen har skickats till regeringsparterna för godkännande.

Den nya versionen av programmet, som nyhetsbyrån STT har fått ta del av, innehåller ett par ändringar jämfört med den version som presenterades i maj. Den viktigaste gäller målet att minska köttkonsumtionen.

I versionen som presenterades i våras ingick målet att minska den totala köttkonsumtionen med en tredjedel från nuvarande nivå till år 2030. I den nya versionen finns det inget kvantitativt mål alls, istället är målet enbart att minska den totala konsumtionen av kött.

En annan betydande förändring gäller rekommendationerna för offentliga mattjänster, såsom skolor och daghem. I den tidigare versionen stod det att matserveringen ska börja med en vegetarisk rätt, som alla får äta av. Den här meningen har tagits bort från den aktuella versionen.

I övrigt motsvarar versionerna varandra med undantag av några mindre ändringar.

Program har skjutits upp flera gånger

Lanseringen av programmet för klimatvänlig mat har redan skjutits upp två gånger. Ursprungligen skulle det offentliggöras i september i fjol, och sedan på nytt i maj i år.

I höstas sköts lanseringen upp med motiveringen att dess politiska behandling fortfarande ofullbordad och att dåvarande Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C), som utarbetat programmet, då ersattes av Antti Kurvinen (C).

Beredningen av programmet för klimatvänlig mat ingår i regeringsprogrammet. Enligt det är målet för matprogrammet att minska klimatavtrycket av den mat som konsumeras och att öka förståelsen av livsmedelsproduktionen.

Källa: STT.