Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bilsamlandet är en växande trend – vissa ser det som en investering men för de flesta är det en hobby

Med tiden har Henrik Holms bilpark i Nykarleby vuxit. För honom är samlandet endast en hobby, inte något han ska göra pengar på.

Henrik Holm står i sitt garage i Nykarleby och visar upp de bilar han samlat på sig under åren, bland andra en Saab 900 Turbo. Han var kring 13 år när han för första gången kom i kontakt med bilmodellen.

– Jag var ute med pappa och provkörde Saab 900 Turbon i Jakobstad. Den bilen gav en sådan känsla i ryggen, att jag ända sedan dess har sagt att jag ska ha en sådan. Säkert skulle jag ha kunnat skaffa en sådan när det fanns fler av dem, men det var inte aktuellt då. I våras hittade jag den här och då gick den drömmen i uppfyllelse.

Holm har alltid varit intresserad av bilar, men samlandet kom in i bilden först i äldre ålder. Idag har han fem bilar i sin samling.

– Det är ingen stor samling, men det är en hobby som jag har för lite tid med tyvärr. Mitt yrke som jordbrukare gör att det är några veckor i juli som man hinner köra. Det är lite synd, jag skulle vilja köra lite mer.

– Vissa av de här bilarna är en njutning bara att se på och om man far en liten sväng med dem så är det roligt. Jag tycker om att köra bil och det är en njutning att få köra en bra bil.

Han köper inte bilarna i investeringssyfte, men han följer ändå med marknaden och ser hur priset utvecklas. Till exempel har han en Saab 900i i sin samling som han köpte för 5 000 euro. Motsvarande bil ligger ute till försäljning i Tyskland för 16 000 euro.

– Jag tror ingen av mina samlingsbilar har blivit billigare sedan jag köpte dem, men alla övriga bilar jag haft i livet har varit en förlustaffär, säger han med ett skratt.

80- och 90-tals bilar trendar just nu

Bilhandlaren August Strandberg ser trenden med bilsamlandet som växande och i Österbotten har intresset för bilar alltid varit stort.

– Det finns faktiskt mycket mera intresse och mycket mera bilar här än vad man tror. Många kan ha 5-10 bilar någonstans i en hall eller ett garage som de inte skyltar med.

– Sedan finns det mer kapital i stora världen vilket gör att de är ännu vildare de här entusiasterna i Tyskland, Österrike, Schweiz och USA. Men intresset är stort och jag skulle säga att vi generellt har väldigt mycket bilintresse här.

Är det då mer hobbysamlare som finns här eller finns det de som samlar med pengar i tanke?

– Jag skulle säga att för de flesta är den egna hobbyn och det egna intresset prio ett. Egentligen övertalar man kanske sig själv att det är en investering, men mest gör man det för den där kärleken man har till bilen.

– Men sedan finns det också de som har stora samlingar och spekulerar likadant som med aktier och fastigheter i gamla bilar eller samlarbilar.

En man står bredvid en svart bil som har motorhuven uppe. På golvet intill bilen ligger också en mängd pokaler.
Bildtext De flesta bilar August Strandberg säljer går till utlandet. Enligt honom är samlarbilar i Finland billigare än i resten av världen eftersom marknaden är mindre här.
Bild: Mårten Wallendahl/Yle

Enligt Strandberg är det 1980- och 1990-tals bilar som trendar just nu. Bilar som samlarna oftast har någon sorts anknytning till.

– Folk får den här nostalgin med sig och tänker tillbaka till att oj, det där var en fin bil då jag var ung. Då efterfrågan stiger och det finns få fina exemplar, då blir de dammsugade av marknaden.

Det intressanta med bilsamlandet, enligt Strandberg, är att det ändrar med generationer.

– Trenden ändras konstant med vad som är ”hot stuff” på marknaden. Det är jätteintressant att följa med.

Han nämner till exempel Porsche 996 ur 911-serien.

– Den har varit ganska oomtyckt för att den har annorlunda framlampor och inte riktigt den rätta Porsche-feelisen. Nu mitt i allt börjar de bli vackra och folk ser att det där faktiskt är en fin bil och en härlig bil att köra. Då ser man att prisen stiger, då efterfrågan ökar.

Då det gäller dagens bilar tror Strandberg inte att det finns så många samlarobjekt bland dem.

– Grejen med samlarbilarna och varför de blir så värdefulla är att de inte finns i så stora upplagor. Det är ett problem med nya bilar, de görs i så stora upplagor.

Kommer man om 30 år att samla på elbilar?

– Jag tror att samlarintresset baserar sig mest på eget intresse och personliga känslor för de här bilarna. Du får inte den där känslan ur en elbil som du får ur en BMW raksexa eller om du tycker om V8:or.

– En elbil är på alla sätt effektivare och snabbare och billigare att köra med, men den där känslan. Det är den där känslan som gör marknaden med de gamla bilarna.

Diskussion om artikeln