Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

LU: Hyran för gräsplaner chockhöjs i Lojo – idrottsföreningar bekymrade då pengarna inte räcker till

Uppdaterad 23.12.2022 21:27.
Aada Salonen löper iväg med bollen i famnen.
Bildtext Lionesses från Lojo spelar amerikansk fotboll. I juli 2022 spelade de en match mot Saints på planen vid simhallen i Lojo. Det här är en av planerna som blir dyrare från och med 2023.
Bild: Patric Westerlund / Yle

I Lojo förfasar sig idrottsföreningar över de höjda hyreskostnaderna för idrottsanläggningar utomhus och i synnerhet för gräsplaner. Stadens motionscenter Lohjan liikuntakeskus har beslutat att höja priserna från och med 2023.

I en artikel på tidningen Länsi-Uusimaas webbplats (22.12) berättar representanter för bland andra Lohjan Pallo och Saukkolan Pallo hur det här påverkar deras ekonomi och att det drabbar barn.

Hyrorna har höjts med 200–300 procent för gräsplanerna vid simhallen, Virkby och Munkavägen. Saukkolan Pallo använder gräsplanen i Nummi och där är hyrorna fem gånger högre från och med nästa år.

Exempelvis kostade det tidigare 6,50 per timme för gräsplanen vid simhallen, nu är det dyraste priset 20 euro för barn och 40 för vuxna.

Minus i budgeten

Tidningen skriver att LoPa beslutat att inte höja medlemsavgiften eftersom det kan innebära att barnen slutar med sin hobby. Istället försöker man hitta andra inkomstkällor och ett företag har dessutom gett ett bidrag till föreningen.

Saukkolan Pallo har ett minus på 10 000 euro i sin budget tack vare att hyrorna höjdes.

Sokeriruokoa täyteaineena Kaupin urheilupuiston tekonurmella
Bildtext Lojo hoppas att flera använder stadens konstgräsplan. Arkivbild
Bild: Marko Melto / Yle

Lojo stad får kritik i artikeln eftersom Unicef utsett staden till barnvänlig kommun. Man lyfter också upp närliggande kommuner som som har betydligt lägre hyror för sina utomhusanläggningar än Lojo.

Här kan du se vad det kostar i till exempel Raseborg. Där uppbärs ingen hyra för föreningar som har verksamhet för barn och ungdomar under 20 år med Raseborg som hemort.

Inkomsterna måste höjas

Jukka Vienonen är vd för Lohjan liikuntakeskus och han säger i tidningen Länsi-Uusimaa att han förstår föreningarnas frustration.

Idrottscentret har fått mindre understöd av staden och måste ersätta bortfallet genom att öka sina intäkter till 1,8 miljoner vilket är 216 000 euro mer än ifjol. Jukka Vienonen säger att man försöker öka intäkterna genom att välja det alternativ som är minst skadligt.

Enligt Vienonen ökade man medvetet på hyrorna för gräsplanerna så att verksamheten i stället skulle rikta sig till konstgräsplanerna. Gräsplanerna har använts väldigt flitigt och Vienonen hoppas nu att trycket på dem lättar i och med nya konstgräsplaner.

Tillägg 23.12.2022 klockan 21:27: ”LU” lades till i rubriken

Diskussion om artikeln