Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre döda och flera skadade i skottlossning i Paris – oroligt på gatorna: ”Tydligt riktat mot utlänningar”

Uppdaterad 23.12.2022 19:04.
Sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i Paris - Spela upp på Arenan

I den franska huvudstaden Paris har tumult brutit ut efter att en man skjutit ihjäl tre personer och skadat fyra i närheten av ett kurdiskt kulturcenter.

Polisen har gripit en 69-årig man som misstänks för skottlossningen i centrala Paris. Han ska ha öppnat eld mot människor på Rue d'Enghien i närheten av ett kurdiskt kulturcenter.

En annan byggnad ska också ha träffats, men exakt vad det är för byggnad är oklart. Vissa medier talar om en kurdisk festlokal och vissa talar om en kurdisk frisörsalong.

Enligt kulturcentrets advokat, som talat med nyhetsbyrån Reuters, är alla dödsoffer kurder. Enligt ögonvittnen som Le Monde talat med utbröt panik bland fotgängarna på gatan.

skottlossning i paris
Bildtext På den här gatan i centrala Paris skedde skottlossningen.
Bild: AFP

Tumult på gatorna i Paris

Myndigheterna utreder eventuellt rasistiskt motiv för beskjutningen. Det bekräftas av åklagaren i Paris.

President Emmanuel Macron fördömer attacken ”mot kurderna i Frankrike” och inrikesminister Gérald Darmanin säger att dådet helt tydligt riktats mot utlänningar, men att det inte står klart att det specifikt var kurder som gärningsmannen var ute efter.

Omkullvälta sopkärl i Paris efter sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Kravallerna bröt ut efter att tre personer skjutits ihjäl och fyra skadats i en skottlossning i staden.
Bildtext Omkullvälta sopkärl i Paris efter sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Den misstänkte gärningsmannen har tidigare gripits då han anföll migranter som övernattade i tält i Paris för ungefär ett år sedan.

På fredag kväll har tusentals människor samlats på gatorna i Paris. De ropar slagord och polisen har svårt att hålla dem tillbaka.

Polisen har använt tårgas mot en folkmassa. Ännu finns det inga uppgifter om att människor skulle ha skadats i människosamlingarna, men det förekommer våldsamheter. Folk slänger bland annat föremål, som sopkorgar och restaurangbord omkring sig. Åtminstone en bil har fått skador.

Förstärkt säkerhet kring kurdiska mötesplatser

Inrikesminister Gérald Darmanin bekräftar att en person gripits misstänkt för dådet. Darmanin har bett polisen att förstärka säkerheten kring kurdiska mötesplatser i Paris, rapporterar Reuters.

Borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo, tackar på twitter polisen för dess snabba ingripande.

Åklagaren Laure Beccuau meddelade senare på fredagen att myndigheterna kände till gärningsmannen sedan tidigare.

Poliser och demonstranter drabbade samman i Paris den 23 december efter att en man skjutit ihjäl tre personer och skadats ytterligare fyra personer i närheten av ett kurdiskt kulturcenter.
Bildtext En skadad polis bärs bort av sina kolleger.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Artikeln uppdaterades 23.12.2022 klockan 17.52, 18.29 och 19.04 med mera information.