Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

De flesta som flyger iväg inför julen reser idag – Finavia: ”En traditionell jul utan rusning”

Tåget till flygplatsen i Helsingfors fotograferat i snöyra på Mosabackas tågstation.
Bildtext Julfirandet märks i lokaltrafiken.
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Trafikinfo för dem som firar jul i när och fjärran. Mer passagerare, men ingen rusning på flygplatsen. Regionens kollektivtrafik firar också ett litet jullov.

Nu är det många som ger sig ut på julresor. Den största rusningen vid Helsingfors-Vanda flygplats inträffar på fredag eftermiddag. Men Hanna Hämäläinen, chef för passagerarservicen på Finavia, vill egentligen inte kalla det en rusning.

– Det är många resenärer som gör sin utresa nu på eftermiddagen, men vi förväntar oss ingen egentlig rusning. Vi rekommenderar ändå resenärer att komma lite tidigare än vanligt för att hinna hitta parkering och ta sig genom säkerhetskontrollen.

Direkt efter fredag eftermiddag avtar strömmen. Och returresorna sprids ut över flera dagar. Så efter julen blir det inte heller fråga om någon rusning.

– Vi tror att det kommer att vara smidigt att resa också då. Det blir nog en ganska traditionell jul för oss om vi tittar på passagerarsiffrorna, säger Hämäläinen.

Lokaltrafiken stoppas

Så här ser alltså tidtabellerna ut för dem som firar i fjärran. Men hur ser det ut för dem som bara ska resa en liten bit?

Det är inte bara regionens hemvändare och invånare som firar jul i helg. Själva kollektivtrafiken i huvudstadsregionen firar också. Därför gäller söndagstidtabell både på julafton och på juldagen.

Julfirandet börjar märkas på bussarna, spårvagnarna, tågen och metron klockan 16 på julafton. Efter det avgår till exempel alla spårvagnslinjer och vissa närtåg enligt glesare tidtabell.

Under juldagen har många av chaufförerna en liten sovmorgon, metrotrafiken börjar till exempel först klockan 11.

”Vi måste smälta all lutfisk”, förklarar Helsingforsregionens trafik på Twitter.

På söndag ger sig de flesta bussarna och spårvagnarna ut i trafiken lite tidigare än metron, kring 10-tiden. Annandag jul är ur kollektivtrafikens synvinkel en vanlig söndag.