Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hundens rädsla för fyrverkerier kan sitta kvar länge – se veterinärens tips för ett lugnt, fyrbent nyår

Uppdaterad 30.12.2022 10:34.
hund med en veterinär
Bildtext Fyrverkerier kan trappa upp en rädsla för högt ljud och starkt ljus hos hunden, säger Mikael Granholm, veterinär vid djursjukhuset Evidensia Vettori.
Bild: Arash Matin / Yle

Både smällar och ljus från fyrverkerier kan skrämma hundar och andra husdjur. Under nyårsafton gäller det att beakta en del saker för att djuren ska känna sig trygga.

I värsta fall kan rädsla från fyrverkerier lämna spår i ett husdjur så att kraftiga smällar och ljussken väcker rädsla också i andra sammanhang.

Symtomen på rädsla varierar mellan djuren, säger Mikael Granholm, veterinär vid djursjukhuset Evidensia Vettori i Reso. Tecken på rädsla är att djuret darrar och skakar och är väldigt oroligt. En del söker trygghet hos matte eller husse, och andra kan dra sig ur situationen och söka sig till en mörk knut eller under soffan.

– Vissa hundar blir helt skräckslagna och det är en otrevlig upplevelse som kan lämna spår. Därför är det viktigt att man sköter situationen så väl man kan, säger Granholm.

Det allra bästa är om man helt kan undvika att hunden blir utsatt för fyrverkerier, säger Granholm.

Om man inte har möjlighet att vistas på ett område utan fyrverkerier kan man också anpassa sin bostad.

– Man kan ljudisolera så väl som möjligt, vara i ett rum där fyrverkerierna inte hörs och dra för gardinerna. Man kan spela musik eller ha igång radion eller tv:n för att dämpa ljuden utifrån.

Öva på förhand

Det är bra att rasta hunden innan klockan 18 då man får börja skjuta fyrverkerier. Då man är ute ska man hålla hunden kopplad så att den inte rymmer om den blir rädd eller överraskad om någon skjuter fyrverkerier före det är tillåtet.

– Om hunden blir rädd så kan det gå så att den helt enkelt sticker iväg.

Dagarna innan nyår kan man försöka förebygga rädslan och skola hunden exempelvis med hjälp av en video med fyrverkerier.

– Man kan helt enkelt vänja hunden vid att sådana ljud förekommer och att det är helt ofarligt. Man kan ge godis och göra situationen positiv.

De förebyggande åtgärderna går att testa på hundar i alla åldrar. Om man däremot vet att hunden reagerar mycket starkt på fyrverkerier kan man få hjälp av veterinären.

– Det finns mediciner som lugnar hunden, så det gäller att vara i kontakt med veterinären i god tid före nyåret. Det finns olika alternativ och de är riktigt bra hjälpmedel.

Diskussion om artikeln