Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Virusläget i Österbotten relativt stabilt inför julen – chefsöverläkare: ”Fira tillsammans men ta ansvar”

sairaalan koronatestaus kyltti
Bildtext Virusläger väntas se relativt stabilt ut i Österbotten under jul. Spridningen riskeras öka igen efter julfirandet. Stanna hemma vid symtom är fortsatt rekommendation.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Läget vid Vasa centralsjukhus är förhållandevis lugnt inför julafton, säger chefsöverläkare Peter Nieminen. Han avråder inte från att fira jul med nära och kära, men uppmanar alla att ta ansvar.

Dagen innan julafton är virusläget vid Vasa centralsjukhus relativt stabilt. Under december månad har Österbottens välfärdsområde sett en kraftig spridning av coronavirus, RS-virus och säsongsinfluensa, men inför julhelgen verkar ökningen avta något, säger chefsöverläkare Peter Nieminen.

– Vi har patienter på bäddavdelningarna runt om i Österbotten, men just nu ser det lite lugnare ut, säger Nieminen.

Han befarar ändå att allt resande och alla sociala sammankomster kring jul riskerar att visa sig i antalet smittfall.

– Det är viktigt att alla tar sitt ansvar. Om man har symtom eller blivit tydligt exponerad för något virus ska man undvika att besöka folk.

En man halvler mot kameran en solig höstmorgon.
Bildtext Fira jul tillsammans med nära och kära men bara under hälsosäkra omständigheter, säger chefsöverläkare Peter Nieminen.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Nieminen påminner om att alla slags smittsamma sjukdomar kan vara farliga för personer i riskgrupper och att det är viktigt att respektera de allmänna skyddsåtgärderna.

– Om man är sjuk men testar negativt för corona ska man ändå stanna hemma eftersom det kan röra sig om någon annan smittsam sjukdom.

Inför den inkommande influensasäsongen råder Nieminen om att ta influensavaccinet och att de som erbjuds en tilläggsdos av coronavaccinet också tar den.

Nieminen vill ändå inte avråda folk från att fira jul tillsammans nu när det är möjligt för första gången sedan pandemins början.

– Krama om nära och kära hälsosäkert, är Nieminens julhälsning till österbottningarna.