Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sagaboendet - vad hände för 15 månader sedan?

Från 2015
Uppdaterad 17.11.2015 13:13.
dörr
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det är inte första gången Kårkulla anklagas för att behandla sina brukare illa.

Yle Östnyland kunde i augusti 2014 avslöja ett fall av misshandel och vanvård vid Sagaboendet i Sibbo.

Det fallet har nu gått så långt att det har lett till att två personer åtalas för tre fall av misshandel. Personerna har jobbat som vårdare vid Kårkulla.

Händelserna avslöjades av Yle då fyra vårdare, som jobbat vid Sagaboendet under olika tidpunkter de senaste åren, berättade om missförhållandena. De talade alla om att vårdare saknar respekt för klienterna, om bristande vård, mobbning, fysiskt våld, förtal, fult tilltal och brist på arbetsmoral.

Där hade det talats om problem redan ett par gånger tidigare. Både brukare och anhöriga hade 2010 kontaktat organisationen De utvecklingsstördas väl, som skrev en rapport till justitieombudsmannen.

Anhöriga tog också kontakt direkt med Sibbo kommun. Då berättade Kårkulla samkommuns dåvarande direktör Märta Marjamäki att man nog hade haft diskussioner om förhållandena.

Men först efter att Sibbofallet blev uppmärksammat av Yle så gjordes tre utredningar; av Regionförvaltningsverket, av polisen och av Kårkulla internt.

Regionförvaltningsverket prickade både Sagaboendet och hela Kårkulla för osakligt bemötande och allvarliga försummelser i vården. Dessutom fick Kårkulla kritik för sin bristande egenkontroll.

Och i våras kunde Yle berätta att läget på kort tid hade blivit betydligt bättre på Sagaboendet. Kårkulla samkommun har jobbat hårt med att återfå förtroendet efter det kaotiska läget på sensommaren 2014. Alla är inte nöjda och övertygade ännu, men Kårkulla fick då gott betyg för sitt jobb så långt.

Polisens utredning ledde ändå till att två vårdare nu står åtalade för misshandel. Fallet vid Sagaboendet i Sibbo togs upp till huvudbehandling i Östra Nylands tingsrätt på tisdagen.