Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norska myndigheter misstänker att finsk is innehåller bakterier och virus – 20 ton isblock skickas tillbaka

isskulptur
Bildtext Isskulpturer i Kemi. Arkivbild.
Bild: Kimmo Hiltula / Yle

Ett företag som driver ett ishotell i Tamokdalen i norska Troms hindras från att använda isblock som importerats från Finland. Isblocken kommer från vattendrag där fisksjukdomar kan förekomma.

Det är de norska livsmedelsmyndigheten Mattillsynet som slår larm om isens kvalitet, skriver NRK. Isblocken kan vara bärare av potentiellt smittsamma sjukdomar, säger Mattillsynet i Troms och Svalbard.

Det är sammanlagt 20 ton is som företaget Tromsø Ice Domes har importerat. Blocken har väntat i containrar för att nu omvandlas till isskulpturer i hotellrummen, som likaså är byggda av is.

Projektet har ändå nu lagts på ... is, skriver NRK.

Älven Lainios sjukdomsstatus inte kartlagd

Blocken har skurits ut ur älven Lainio i Kittilä norr om Rovaniemi. Smittstatus i älven är okänd och skräckscenariot är att fisksjukdomar som exempelvis infektiös laxanemi kan börja spridas, säger de norska myndigheterna.

Nu måste de finska blocken antingen förstöras eller skickas tillbaka till Finland.

”Finska isen unik”

Morten Petterson som hör till ledningen på Tromsø Ice Domes säger att den finska iskvaliteten är mycket speciell. Isen som är hämtad ur en sakta flytande älv innehåller små luftbubblor som gör sig bra då de blir belysta, säger han.

Han förstår inte riktigt myndigheternas rädsla.

– Risken att isen innehåller bakterier och virus är på promillenivå. Vårt ishotell ligger så pass långt från närmaste älv att smältvattnet rinner ner i marken i vår och inte i vattendraget.

Källa: NRK