Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur kunde kändisåskådare som ”Salt Bae” få fira med VM-pokalen efter finalen? Fifa utreder, Infantino kritiseras: ”Hade inte ens hänt under Blatters tid”

Nusret Gokce och Lionel Messi.
Bild: All Over Press

VM-pokalen cirkulerade mellan de argentinska stjärnorna efter finlalsegern över Frankrike. Men också den turkiske kändiskocken ”Salt Bae” firade med bucklan, vilket strider mot Fifas stränga regler. Nu ska förbundet utreda firandet på planen.

De argentinska spelarna stannade länge på planen efter VM-finalen för att fira guldet med de många landsmännen på läktarna.

Även på planen var det många som firade, då bland annat spelarnas familjer kommit ner från läktarna. Men med i festligheterna fanns också folk med klart mindre koppling till guldlaget – så som kändiskocken ”Salt Bae”.

Den turkiska krögaren, som egentligen heter Nusret Gökçe, är känd för sitt sätt att salta kött och har under åren poserat med många stora fotbollsnamn på sina lyxrestauranger.

Efter finalen tog Gökçe sikte på VM-bucklan – och lyckades greppa den. Något som inte är tillåtet enligt Fifas reglemente.

Det är nämligen endast en ”ytterst begränsad” grupp av människor som får röra i pokalen. Hit hör vinnarlaget, Fifas tjänstemän och statsöverhuvud.

Utredning inleds

På sociala medier spreds klipp på Salt Baes framfart snabbt och många har reagerat.

NY Times journalisten Tariq Panja kallade bilderna för absurda. Även Fifas president Gianni Infantino har hört till Salt Baes restaurangbesökare.

– Jag minns inte att den här typen av saker skulle ha hänt under Blatters dagar. Det var mycket som var fel då, men finalfirandet såg inte ut så här. Så konstigt, skrev Panja på Twitter.

Influencern Gökçe var särskilt sugen på att umgås med Leo Messi. Den argentinska nationalhjälten hade inte så mycket till övers för Salt Bae, visar klipp.

Fifas svar kom några dagar efter finalen. Bland annat BBC rapporterar att förbundet nu ska undersöka hur enskilda personer fick ”otillåten tillgång” till planen efter ceremonin.

– Lämpliga interna åtgärder kommer att vidtas, lovar en talesperson för kanalen.

Diskussion om artikeln