Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Unga i Sjundeå får en efterlängtad julklapp – en mopedverkstad på prov kan bli verklighet nästa år

Mopeder och en elskoter står parkerade.
Bildtext I mopedverkstaden ska unga kunna träffas och umgås genom sin gemensamma hobby.
Bild: Juulia Tillaeus / Yle

Tekniska sektorn ska utreda om ett förråd intill kommunens depå kan göras om till mopedverkstad. Ifall förändringsarbetet inte blir allt för dyrt kan mopedverkstaden börja användas i slutet av mars 2023.

Det var ungdomsfullmäktige som ursprungligen tog initiativ till mopedverkstaden. Målet är att mopedverkstaden ska finnas nära centrum – men den ska ändå störa de som bor i närheten så lite som möjligt.

Kommunen har utrett lämpliga lokaler för en mopedverkstad och har då bland annat valt bort en lokal i bildningscentret Sjundeå hjärta, kommunens depå och ett tidigare avloppsreningsverk. Tekniska nämnden gav sin redogörelse som information till bildningsnämnden.

Mopedverkstaden ska erbjuda ungdomar med moped ett ställe att träffas. Vid mopedverkstaden ska man också kunna underhålla sitt fordon och göra små reparationer. Samtidigt erbjuder kommunen en verksamhet för unga med en trygg vuxen handledare närvarande.

Dessutom vill Sjundeå genom diskussion påverka ungas attityder om bland annat trafiksäkerhet och hur det egna trafikbeteendet påverkar säkerheten.

Ungdomsväsendet ansvarar för verksamheten, utrustning, möbler och underhåll.

Enligt kommunens utredning kunde mopedverkstaden vara öppen två dagar i veckan från april till november.